Annie Lööf (C). Foto: Erik Simander/TT

C vill sänka skatten för alla som jobbar

Publicerad

Centerpartiet vill sänka inkomstskatten för alla som jobbar med 2.000 kronor om året. Det föreslår
centern i sin skuggbudget som presenteras inom kort.

Annie Lööf (C) tror att många känner att de glömts bort i regeringens budget. Därför vill Centerpartiet gå fram med en skattesänkning för alla som jobbar.

I sin kommande skuggbudget föreslår partiet sänkt inkomstskatt, ett sjätte jobbskatteavdrag, på 8,4 miljarder kronor nästa år.

– Man får då 2.000 kronor mer i plånboken om året oavsett, men för den som tjänar mindre innebär det ju att man faktiskt får behålla mycket mer. För den undersköterska som tjänar mellan 20 000 till 25 000 så innebär det en högre disponibel inkomst än för den ingenjör som tjänar runt 40 000 kronor, säger hon till SVT Nyheter.

Moderaterna säger i en kommentar att de välkomnar att fler allianspartier vill göra det mer lönsamt att jobba. Men finansministern ogillar förslaget om sänkt inkomstskatt.

– Då återskapar man en skatteklyfta som innebär att pensionärer betalar högre skatt än löntagare vid samma inkomst, det är oanständigt, säger hon till SVT.

LÄS MER: Här är höstbudgeten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer