Cancersjuka botade med genterapi

Uppdaterad
Publicerad

Möjligheten att hitta en effektiv och smärtfri behandling av cancer har ökat genom ett USA-försök med genterapi.

Två av 17 försökspersoner med malignt melanom blev fria från cancer och var fullt friska efter ett och ett halvt år, rapporterar tidskriften Science.

Cancer brukar bekämpas med hjälp av så kallade T-celler i immunförsvaret och forskarna vid USA:s cancerinstitut har omvandlat cellerna i laboratoriet.

-Vi kan omvandla vanliga lymfocyter till tumörbekämpande celler, fastslår Steven A Rosenberg vid institutet.

Det kan vara ytterst riskfyllt att laborera med människans immunförsvar, men i det här fallet kunde forskarna känna sig relativt säkra på vad de höll på med.

Tillämpning dröjer

Rosenbergs grupp har tidigare gjort ett försök där de helt sonika tog bort cancerpatienters samtliga T-celler, lät en speciell sort växa till i laboratorium för att sedan återföra enbart denna till blodet.

Men eftersom vissa patienter med melanom saknar just de T-celler som behövs, vidareutvecklade forskarna behandlingen och tog fram en metod att tillverka dessa celler från grunden.

Rosenberg och hans kollegor kommer nu att förfina metoden ytterligare. Dessvärre kommer det att ta åtskilliga år innan cancerpatienter i den vanliga vården eventuellt kan börja dra praktisk nytta av den nya kunskapen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.