Carl Bildt, före detta partiledare för Moderaterna och tidigare statsminister, är kritisk till tjänstemännens underskrifter på regeringskansliet. Foto: TT

Carl Bildt kritisk till upprop på regeringskansliet

Publicerad

Totalt 261 opolitiska tjänstemän vid Regeringskansliet uttrycker i ett brev till förvaltningschefen oro inför den kommande regeringsbildningen.
”Mycket anmärkningsvärt”, skriver Carl Bildt (M) på Twitter.

Enligt Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet, som båda tagit del av brevet, är det undertecknat av tjänstemän från flera departement.

Tjänstemännen är bekymrade över hur ett nytt regeringsunderlag – enligt DN:s uppgiftslämnare framför allt Sverigedemokraterna – skulle kunna påverka Regeringskansliets ”värdegrund och policy inom mångfald och icke-diskriminering”.

S-kampanj enligt förre M-ledaren

De kräver svar på vad som går först: lojalitetsplikten mot regeringen eller bestämmelser om människors lika värde. Den tidigare M-ledaren Carl Bildt är kritisk.

”Ingen torde uppfatta detta som annat än S-märkt kampanjande mot en alliansregering”, skriver han på Twitter.

Och fortsätter:

”Tjänstemän i regeringskansliet skall vara lojala mot den regering som den demokratiska processen enligt regeringsformen leder till. Punkt. Slut.”

Opolitiskt menar ansvarig för brevet

Pernilla Nilsson, kansliråd på utrikesdepartementet och ansvarig för utskicket, uppger att uppropet är opolitiskt.

– Vi är ju just opolitiska tjänstemän och det är därför vi har skickat det här innan en eventuell regering har tillträtt så att det inte kan uppfattas som kritik av den regeringen, säger hon till SvD.

De flesta av Regeringskansliets över 4 000 anställda är opolitiska tjänstemän. Där finns också omkring 200 politiskt rekryterade tjänstemän.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer