Carl Bildts hårda ord om C och L: Jag förstår dem inte

Uppdaterad
Publicerad

Carl Bildt sågar Liberalerna och Centerpartiets resonemang kring varför partier kommer att rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister på onsdag.
– De ska inte trycka på knappen för- eller emot Jimmie Åkesson (SD), säger den mångåriga politikern i SVT Aktuellt.

Den före detta moderatledaren och statsministern tycker det är underligt att borgerliga partier röstar emot en borgerlig regering. Enligt honom vore det bättre för Liberalerna och Centerpartiet att ingå i regeringen i ställer för att så utanför.

– Det logiska steget vore då att de är med i en Alliansregering, för då skulle de ha absolut inflytande över de kontakter som skulle vara och inte vara med SD.

Han anser att ett ja till Ulf Kristersson som ny statsminister inte innebär ett ja till SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Förstår inte resonemanget

Enligt Bildt hamnar L och C nu i ett läge där de inte ens kan delta i samtalen, i stället för att ingå i en regering som bildas på den politiska grund som Allianspartierna har gemensamt.

Carl Bildt framhäver att han inte tror att Kristersson kommer att låta SD få inflytande.

– Jag tror inte att Kristersson har någon avsikt att ha sådana kontakter eller förhandla med SD, men det säkraste sättet för L och C att förhindra detta är ju att sitta i den regeringen själva, säger han.

”SD kommer att ställa krav”

Enligt Bildt utformar en regering sin politik självständigt och sedan vinner man eller förlorar man en votering i riksdagen. Han förstår därför inte varför L och C räds att Sverigedemokraterna ska få inflytande i politiken.

– SD kommer säkert att ställa krav. Varje votering i riksdagen innebär att varje parti har inflytande. Där har jag lite svårt att förstå hur bollarna ramlat ner, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet