Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vid pressträffen om ändringar i reserestriktionerna. Foto: Sören Andersson/TT

Folkhälsomyndighetens gd till motattack mot Åkesson

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson svarar nu på Jimmie Åkessons krav på att statsepidemiologen Anders Tegnell bör avgå.

– Det är inget som han har att göra med, säger Johan Carlson.

Den svenska coronastrategin är baserad på löst grundade antaganden och har misslyckats kapitalt, skrev Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på Dagens Nyheters debattsida.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör, Johan Carlson, reagerar nu starkt på partiledarens uttalande.

Coronapandemin

– Det är anmärkningsvärt och högst olämpligt att göra Folkhälsomyndigheten till ett slagträ i den politiska debatten, säger Johan Carlson till TT.

I debattartikeln pekar Åkesson framför allt på det faktum att så många äldre dött inom äldrevården till följd av pandemin.

”Våra äldre har uppenbart inte fått det skydd och stöd som de med all rätt kan förvänta sig”, skriver han i artikeln där han bland annat kräver statsepidemiologen Anders Tegnells avgång.

Inte smittskyddets fel

– Det är inget som han har att göra med. Det är varken regeringen eller han som anställer tjänstemän, säger Johan Carlson.

Fast det är ju många äldre som dött inom äldrevården, eller?

– Ja, men det är knappast smittskyddets fel, än mindre Anders Tegnells. Vi och andra ansvariga myndigheter har i flera år pekat på de uppenbara brister som finns inom äldreomsorgen. Det som har hänt inom äldreomsorgen är en följd av den eftersatta struktur och beredskap som finns i äldreomsorgen, med hög personalomsättning och så vidare.

Sedan 2003 har minst tre statliga utredningar också pekat på de här bristerna och den ”konstiga och märkliga” lagstiftning som omger den kommunala äldreomsorgen, enligt Johan Carlson.

– Till exempel tror jag inte att många känner till att det är förbjudet i lag för kommuner att anställa läkare inom äldreomsorgen. Men trots dessa utredningar och trots att vi och andra påpekat detta i flera år så har det uppenbart inte funnits intresse bland politikerna, det vill säga sådana som Jimmie Åkesson, att ändra på det här. Att i ett sådant läge påstå att det är vårt fel är högst anmärkningsvärt, säger han.

”Borde vara mer insatt”

Johan Carlson vill inte skuldbelägga personalen inom äldreomsorgen. Tvärtom.

– Personalen har kämpat jättehårt, men den har inte haft rätt förutsättningar från början och det är det politikerna borde bekymra sig för. Inte en myndighet som lagt ner all sin kraft på att försöka hantera den här pandemin. Det finns politiker som är lite mer insatta och intresserade av hur vi bäst ska skydda våra äldre, vilket Åkesson borde vara.

Men borde ni inte ha agerat annorlunda, om den vetskapen om äldrevården fanns?

– Vad skulle man ha gjort? Redan den tionde mars begränsades besöken, men de äldre måste ju skötas om och så stod man där utan utrustning.

SVT söker Johan Carlson för en egen kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet