Foto: Jonas Ekströmer/TT

Tegnell: ”Svenska strategin är bra”

Uppdaterad
Publicerad

En intervju med Anders Tegnell i Ekot, där statsepidemiologen sa att han hade satt in fler åtgärder tidigare om han hade kunnat backa bandet, har fått spridning i såväl Sverige som i utlandet.

Men Anders Tegnell säger nu att han inte är mer kritisk än tidigare.

– Vi menar fortfarande att strategin är bra, säger han.

Medan andra europeiska länder ser allt lägre dödstal så dör fortfarande närmare 50 personer om dagen i Sverige. I en intervju med Sveriges Radio Ekot sade Anders Tegnell att Sverige borde ha gjort mer tidigare och att det finns en förbättringspotential i det som gjorts i Sverige för att förhindra smittspridningen.

– Skulle vi stöta på samma sjukdom, med precis vad vi vet om den i dag, tror jag att vi skulle landa i att göra mittemellan det som Sverige gjorde och det som resten av världen gjort, sade han till Sveriges Radio.

Coronapandemin

Stor spridning

Anders Tegnells uttalande har fått stor spridning, även i utlandet, och har tolkats som att han tar avstånd från den svenska strategin. Men så är inte fallet, säger Anders Tegnell under onsdagens presskonferens.

– Det är inte alls så. Vi menar fortfarande att strategin är bra. Sedan finns det alltid förbättringar man kan göra, speciellt när man tittar bakåt i tiden. Jag tycker personligen att det vore konstigt att svara något annat på en sådan fråga. Man kan alltid bli bättre i det här arbetet, säger han.

”Bra om vi kommit igång snabbare”

Under presskonferensen utvecklar Anders Tegnell sitt resonemang om vad som hade kunnat göras annorlunda, utifrån den information vi har i dag.

– Det finns fortfarande mycket vi inte vet effekten av. Man kan väl säga att det hade varit betydligt bättre om vi hade haft ännu bättre förberedelse på äldreboenden. Och det hade varit bra om vi hade kommit igång med testningskapaciteten snabbare, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet