Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Karin Tegmark Wisell svarar på hur man ska tänka kring antikroppstester

Tegmark Wisell: ”Kan inte dra en lättnadens suck”

Uppdaterad
Publicerad

Totalt har nu 4 468 personer avlidit i sviterna av covid-19, en ökning med 65 inrapporterade dödsfall under det senaste dygnet. Det visar Folkhälsomyndighetens senaste statistik.
– Förändringar från dag till dag är svåra att dra slutsatser om. Men vi kan absolut inte dra en lättnadens suck, säger Karin Tegmark Wisell vid Folkhälsomyndigheten.

Det är för tidigt att säga om de senaste dagarnas positiva utveckling kring antalet dödsfall har brutits, enligt Karin Tegmark Wisell. Samtidigt varnar hon för att Sverige på nytt kan kastas in i en intensiv fas i pandemin.

– Vi har en omfattande smitta i landet och kan absolut inte dra en lättnadens suck.

Totalt har nu 38 589 konstaterats smittats sedan utbrottet startade, en ökning med 775 nya anmälda sjukdomsfall under det senaste dygnet. En förväntad ökning efter helgen, säger Karin Tegmark Wisell.

– Det är en ganska så typisk siffra för tisdagar. Det är en hel del fallrapporteringar, provtagningar och analyser på laboratorierna som kommer i kapp efter helgen, säger hon.

Mer tester ger fler fall

Att det nu genomförs mer och bredare tester återspeglas i statistiken över nya sjukdomsfall.

– Vi trycker på att man ska provta bredare och bredare. Och ju mer man testar, desto fler fall kommer vi att hitta, säger hon.

Antalet personer som får eller har fått intensivvård är 2 102.

– Man ser en stabilisering under de senaste veckorna, säger Karin Tegmark Wisell.

Blodgivare testas

I mitten av maj presenterade Folkhälsomyndigheten de första resultaten från de antikroppstester som gjordes tidigare i april. Parallellt med de testerna genomför myndigheten nu en undersökning där prover från blodgivare samlas in.

Syftet är att bättre kunna följa hur utvecklingen av antikroppar ser ut i samhället i stort.

– Blodgivare är en väldigt väl definierad grupp och en grupp som följs i många andra länder. Vi jobbar nu för fullt med att analysera antikroppsproduktionen i de här blodgivargrupperna, säger Karin Tegmark Wisell.

Resultaten väntas presenteras i nästa vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet