Carlson: Vi är inte i närheten av att kunna leva som förr

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten ska utreda hur Sverige ska gå vidare i takt med att allt fler vaccineras. Men pandemin lär märkas av även under hösten och en fullständig återgång är osannolik, enligt FHM:s generaldirektör Johan Carlson.

– Det finns all anledning för folk att förstå att en återgång till ett samhälle som vi hade före pandemin, det är vi inte i närheten av just nu, säger han.

Vaccinmålet försenas till den 5 september, meddelar socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff på fredagen. Men även om man klarar målsättningen den här gången ser en full återgång till normala omständigheter ut att dröja.

Folkhälsomyndigheten ska till den 12 maj utreda hur Sverige gradvis ska kunna lätta på restriktionerna och gå in i ett ”nytt normalläge”, ett begrepp som fick stor uppmärksamhet under torsdagen.

Coronapandemin

Generaldirektör Johan Carlson fick på fredagens pressträff en fråga från TT om vad detta i praktiken skulle innebära.

– Det är ett läge där väldigt mycket av restriktionerna har försvunnit, men där vi måste hålla uppsikt över pandemin, ha vissa regler på plats för att hindra och förebygga stora utbrott, det är det nya normalläget.

– Det finns all anledning för folk att förstå att en återgång till det samhälle som vi hade före pandemin, det är vi inte i närheten av just nu, säger han.

Kan pågå till 2023

Enligt Carlson kan detta komma att pågå så långt som fram till 2023.

Lena Hallengren understryker dock att det ”nya normalläget” inte handlar om att inskränka fri- och rättigheter.

– Men vi måste ha en beredskap, vi får inte bli överraskade i någon mening och sakna exempelvis testkapacitet för att stävja klusterutbrott framöver. Pandemin är ju inte över även när vi har lyckats vaccinera många i Sverige, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet