Pfizers coronavaccin kan komma att användas på barn i EU redan i juni, om det godkänns av Europeiska läkemedelsmyndigheten. Foto: Mikael Fritzon/TT

Pfizer söker vaccingodkännande för 12-åringar

Uppdaterad
Publicerad

Pfizer/Biontech ansöker om EU-godkännande för sitt vaccin mot covid-19 för personer mellan 12 och 15 år, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Innan ansökan skickades in deltog drygt 2 000 barn i åldrarna tolv till 15 år i en vaccinstudie. Hos de barnen visade sig Pfizers vaccin ge ett hundraprocentigt skydd mot covid-19, utan tecken på biverkningar utöver de man sett hos vuxna.

Kan bli möjligt att vaccinera barn till sommaren

För Mikael Dolsten, som är global forskningschef på Pfizer, är förhoppningen att svenska skolbarn ska kunna vaccineras till sommaren.  

– Det kan vara möjligt att börja vaccinera svenska skolbarn innan skolsäsongen slutar i Sverige och vara väldigt förberedd när det blir en ny skolsäsong, sade Mikael Dolsten till SVT i söndags. 

Första svenska studien

Även i Sverige är vaccinstudier på barn aktuellt. Den första svenska studien är planerad att påbörjas efter sommaren och kommer att genomföras i Stockholm, Umeå, Malmö och Uppsala. Eva Berggren Broström är överläkare vid Sachsska barn– och ungdomssjukhuset och leder vaccinstudien i Stockholm.

– Många föräldrar är oroliga och skulle välkomna ett vaccin, sade hon till SVT i söndags.

Israel planerar vaccinering av barn

Israel var ett av de första länderna i världen som lyckades vaccinera majoriteten av sina medborgare. I Tel Aviv ska Sonja Metzger Afenjars 12-åriga dotter snart få sin första dos vaccin.

– Jag känner mig inte glad över det, men jag känner att det inte finns något val. Att bli sjuk är ju en risk, men också att vaccineras. Jag får hoppas att forskningen har rätt om riskerna, sade mamman till SVT i förra veckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet