”Jag vill inte att det ska råda några som helst tvivel att jag gör rätt för mig. Men politik handlar om förtroende och jag har förståelse för att det har skadats,” uppger Caroline Szyber i ett skriftligt uttalande till TT. Foto: Henrik Montgomery/TT

Caroline Szyber (KD) lämnar riksdagen – förtroendet skadat efter bedrägerimisstankar

Publicerad

Kristdemokraternas Caroline Szyber lämnar sin plats i riksdagen. Hon anser att förtroendet för henne är skadat.

Förundersökningen om bedrägeri inleddes efter att Aftonbladet avslöjat att Caroline Szyber vid upprepade tillfällen inte följt riksdagens regelverk för tjänsteresor.

”Jag är ledsen för det som hänt och inser att detta tar uppmärksamhet och kraft från det viktiga arbete som partiet nu har att utföra framåt”, uppger Caroline Szyber i ett skriftligt uttalande till TT.

”Politik handlar om förtroende”

Hon fortsätter:

”Jag vill inte att det ska råda några som helst tvivel att jag gör rätt för mig. Men politik handlar om förtroende och jag har förståelse för att det har skadats”.

För ett par dagar sedan kom även beskedet att Szyber tvingas lämna KD:s partistyrelse och verkställande utskott på grund av förundersökningen om bedrägeri.

– Vi kan konstatera att förtroendet för Caroline Szyber har skadats och därför kommer hon nu lämna partistyrelsen, sade då Peter Kullgren, KD:s partisekreterare, till SVT Nyheter.

Caroline Szyber är även andre vice ordförande i partidistriktet i Stockholm.

Erkänner fel

Szyber fick enligt Aftonbladet sommaren 2015 ersättning för tågbiljetter till ett bröllop i Lysekil, taxiresa, tre hotellnätter, bilresa tillbaka till Stockholm, samt traktamente. Totalt ersattes hon med 6 500 kronor.

Hon har efteråt medgivit att det blev fel, och betalat tillbaka sambons hotellkostnad på 800 kronor. Hon säger sig ha arbetat under en del av resan.

Enligt reglerna ska riksdagsledamöter själva stå för 25 procent av boendekostnaderna när anhöriga är med på en tjänsteresa.

Aftonbladet har också granskat Szybers resor till Venedig och Rom. Även där har skattebetalarna fått stå för familjens hotellkostnader. De två utlandsresorna ingår däremot inte i bedrägeriutredningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet