• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Foto: TT / SVT

Ny varning: Ladda inte när du sover

Uppdaterad
Publicerad

Förra året stoppade Elsäkerhetsverket försäljningen av sex olika modeller av mobilladdare. Myndigheten rekommenderar konsumenter att köpa CE-märkta laddare men SVT kan visa att även dessa kan vara farliga. Nu varnar de alla som laddar mobilen på natten.

– Man ska inte göra det, säger inspektören Joca Kostic.

Det har blivit en allt vanligare nyhet den senaste tiden, mobil- och surfplatteladdare som brinner, smälter eller smäller. Många kan nog relatera till den här typen av nyheter eftersom miljontals svenskar laddar sina elprylar varje dag.

I en sommarstuga utanför Vingåker träffar SVT Nyheter nyblivne pensionären Lage Bellström vars laddare höll på att ta eld.

– Det är ju inte klokt att det varit så varmt att plasten har smält. Huset är gammalt och av trä, så man får ändå vara glad över att det hände där det ligger klinkers.

”Ladda inte medan du sover”

Lage Bellströms laddare köptes på en av de stora elektronikkedjorna och fallet utreds just nu av Elsäkerhetsverket – den myndighet som tar emot anmälan om mobilladdare som börjat brinna eller smälta.

Förra året ledde anmälningarna till att sex modeller fick återkallas från marknaden för att de var för farliga.

I Sverige laddar miljontals människor sina laddare varje natt men Elsäkerhetsverket varnar nu för att ladda mobilen medan man sover.

– Man ska inte göra det, ladda i stället under uppsikt. För skulle någonting hända, även om risken inte är jättestor, så kan man agera, säger Joca Kostic, inspektör vid Elsäkerhetsverket.

Laddare ska vara CE-märkta

Myndigheten har i veckan gått ut med uppmaningen att konsumenter ska köpa CE-märkta produkter – den EU-märkning som ska stå för att produkten är säker.

Men SVT Nyheter har tittat på de nio anmälningar om misstänkt farliga laddare som kommit in till Elsäkerhetsverket i år och nästan alla är CE-märkta, enligt konsumenterna som skickat in dem. Så här skriver de:

”Vid laddning av surfplatta under användning uppstod kraftig gnistbildning värmeutveckling och lukt av bränd plast.”

”Det sa poff och sedan började det lukta bränt. Förmodligen brunnit i laddaren för den är svedd. Kunde gått riktigt illa eftersom det var vid sängen.”

”Min son (11 år) fick en stöt! Dock uppstod ingen allvarlig skada”

”Överhettad, smälte delvis, luktade skarpt, klar brandrisk.”

CE-märkning – ingen säkerhetsgaranti

CE-märkning är en förutsättning för att en elektronikprodukt ska få säljas på den svenska marknaden. Men samtidigt ger CE-märkningen inga säkerhetsgarantier, uppger Elsäkerhetsverket.

För att undvika bränder tipsar flera experter som SVT varit i kontakt med om att man ska dra ur kontakten när man laddat klart. Man ska undvika att ladda i soffan eller vid sängen och i stället lägga mobilen på ett brandsäkert underlag. En brandvarnare med fungerande batterier är också bra att ha.

Apple gick 2013 ut och varnade konsumenter för att deras 5 W USB-strömadapter – en laddare som följde med iphone-modeller inköpta 2009-2012 – kan överhettas och utgöra en säkerhetsrisk.

Elsäkerhetsverket vill påminna alla konsumenter som använder en sådan laddare om att slänga eller byta ut den.

Fakta

Antal produktanmälningar till Elsäkerhetsverket av laddare till elektroniska apparater, majoriteten är till mobiler och surfplattor:

År                        Antal

2012 7

2013 17

2014 12

2015 (jan-jun)      9

KÄLLA: Elsäkerhetsverket, Länsförsäkringar

Så undviker du brand i mobilladdaren

Håll laddaren under uppsikt. Låt inte laddare ligga i sängen, soffan eller nära andra brännbara material.

Använd bara CE-märkta laddare.

Låt inte laddaren sitta kvar i uttaget när du laddat klart din mobil eller dator.

Kontrollera att du har brandvarnare i ditt hem – minst en per sovrum och en på varje våning.

Se till att inte överbelasta förgreningsuttagen hemma. Om flera förgrenare kopplas samman är det risk att man ansluter fler apparater än vad uttaget är gjort för. Det kan orsaka överhettning med brand som följd.

På webssidan Din säkerhet, som drivs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), kan du läsa mer om el- och branskydd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.