Foto: TT arkiv

Centern stödjer försvarssatsning

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet gör gemensam sak med Moderaterna och efterlyser mer pengar till det svenska försvaret. Orsaken är det förändrade säkerhetsläget.

Centern stöder Moderaternas krav på mer pengar till försvaret, totalt 8,5 miljarder kronor under den nuvarande inriktningsperioden, alltså fram till 2020.

Kräver säkerhetsinventering

– Det är en rimlig nivå, säger Centerns försvarspolitiska talesperson Daniel Bäckström till Svenska Dagbladet.

– Men vi vill att regeringen tar tag i det här och ger uppdrag om en säkerhetsinventering. Det behövs för att kunna bedöma exakta nivåer, fortsätter han.

– Vi söker en bred överenskommelse.

Den förra försvarsuppgörelsen ingicks för ungefär 1,5 år sedan och innebar en höjning av försvarsanslagen med 10,2 miljarder kronor under perioden 2016–2020.

Daterad uppgörelse

M vill, enligt en debattartikel i Dagens Nyheter, att anslagen höjs med ytterligare 500 miljoner kronor i år, två miljarder nästa år och tre miljarder 2019 och 2020. Man vill också att en ny försvarsberedning tillsätts så fort som möjligt.

Orsaken är det förändrade säkerhetsläget.

– Jag tror inte någon kunnat föreställa sig vad som skulle hända både i Europa och i övriga världen sedan den förra uppgörelsen ingicks. Det finns skäl nu att markera att det svenska försvaret måste klara av sina uppgifter, säger Ulf Kristersson (M).

På söndag inleds i Sälen den försvars- och säkerhetspolitiska konferensen Folk och försvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.