Jonny Lundin (C) vill öppna akutkirurgi och BB i Sollefteå Foto: SVT

Besked: Centern vill öppna i Sollefteå

Uppdaterad
Publicerad

För ett par timmar sedan avslutades den stora valdebatten inför regionval och det blir tufft för väljarna. Nu har de fyra partier som vill öppna akutkirurgi och BB i Sollefteå fått sällskap av ytterligare ett parti

Enigheten var stor på några områden: Primärvården i länet måste byggas ut och det behövs en en satsning på bättre villkor för vårdpersonal.

Men när det gäller en tänkbar skatthöjning och framtiden för  Sollefteå sjukhus. Då var det slut på samstämmigheten bland de nio partier som deltog vid P4 Västernorrlands valdebatt i Härnösand på torsdagseftermiddagen

Val 2018 Sollefteå

Nytt besked från (C)

Fem partier är nu beredda att öppna akutkirurgin och BB i Sollefteå. Dit hör nu också centern.

– Vi är beredda att ta ett första steg och öppna i regionens regi. Sedan ser vi naturligtvis en entreprenad som vägen framåt för att få en riktigt bra utveckling i Sollefteå, säger Jonny Lundin (C).

SVT: Varför har ni ändrat er?

– Vi har inte ändrat ståndpunkt men vi har förtydligat den efter att ha haft samtal men professionen som presenterat realistiska förslag på hur vi ska kunna göra den här resan.

Ny skattehöjning

Sjukhusfrågan i Sollefteå blir en valrysare. Nedläggningarna i Sollefteå genomfördes som ett led i arbetet att få ordning på landstingets ekonomi och ingick i ett sparbeting på 250 miljoner, varav 160 miljoner skulle sparas på sjukhusen. Syftet med BB-nedläggningen var att spara 15 miljoner. För att få ihop ekonomin beslutades också om en skattehöjning på 60 öre.

Vid regiondebatten förklarade flera partier, bland dem vänstern, att man är beredda att höja skatten igen.

Ny i landstingspolitiken är Isabella Mixter, vänsterns enda kandidat från Medelpad.

– Det är intressant att se hur partierna håller på att svänga i BB-frågan, sammanfattade hon efter debatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Sollefteå

Mer i ämnet