Centerpartiet backar från kravet på fri hyressättning

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet slopar kravet på att införa fri hyressättning i nyproducerade lägenheter, säger C-ledaren Annie Lööf. Partiet vill ha nya förhandlingar om Januariavtalet – något som välkomnas av statsminister Stefan Löfven (S). Men Liberalerna säger nej till inviten.

Den brännheta hyresfrågan utlöste en misstroendeomröstning mot statsminister Stefan Löfven, som fälldes i riksdagen i måndags.

Regeringskrisen var ett faktum – och nu fortsätter dramat i svensk politik.

Centerpartiet backar nu från det tidigare kravet på att införa fri hyressättning i nyproducerade lägenheter, vilket Annie Lööf först berättade i en intervju med Dagens Nyheter.

Kommer med motkrav

Lööf vill stryka punkten om fri hyressättning i Januariavtalet.

– Centerpartiet står fortsatt fast vid förslaget. Det behövs fri hyressättning i nyproduktion för ökad produktion av hyresrätter. Men vi konstaterar att frågan är politiskt död. Det finns en politisk majoritet som stoppade det här förslaget i måndags, säger Lööf till SVT Nyheter.

Eftersom förslaget inte längre finns på bordet vill partiet även justera Januariavtalet, som undertecknats av C, L S och MP.

Statsminister Stefan Löfven (S) välkomnar beskedet:

”Det är konstruktivt och en väg framåt. Det är viktigt att fler partier nu agerar för landets bästa. Det är vi alltid beredda att göra”, säger Löfven till SVT Nyheter i en skriftlig kommentar.

Men Lööf kommer också med ett motkrav.

C vill i utbyte mot att backa på hyrespunkten – som Vänsterpartiet kräver för att stötta regeringen Löfven – i stället se andra förändringar. Det handlar om sänkning av inkomstskatten för låg- och medelinkomsttagare i budgeten i höst och sänkt skatt på investeringssparkonton, ISK.

L stöder en borgerlig regering

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar skriver i en kommentar att Lööfs besked i hyresfrågan är ett ”positivt besked för landets hyresgäster”.

Liberalernas Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson, uppger skriftligen att partiet kommer att verka för en liberal, borgerlig regering.

”Det är det bästa för Sverige, för att ta itu med skolan och lösa integrationsproblemen”, skriver han till SVT Nyheter.

Persson hävdar även att en borgerlig regering har majoritet om Centerpartiet ansluter sig till den.

Centerpartiets Annie Lööf kommenterar:

– C vill gärna se ett fortsatt samarbete inom januariavtalet. Är det så att de (Liberalerna) inte vill samarbeta går vi mot ett extraval, det är ett val som Liberalerna måste göra.

Centerpartiet kommer dock inte regeringssamverka eller budgetsamarbete med Vänsterpartiet, betonar Lööf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.