Foto: Jessica Gow/TT

Centerpartiet kommer att rösta nej till lagförändringar i gymnasielagen

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet kommer att rösta nej till lagförändringar i gymnasielagen, skriver C-ledaren Annie Lööf och partiets migrationspolitiska talesperson Jonny Cato på Aftonbladets debattsida.

”Miljöpartiets och Socialdemokraternas hantering av gymnasielagen är cynisk”, skriver de i debattartikeln.

Centerpartiet menar att de avsteg från gymnasielagen som regeringen föreslår är ett ytterligare avsteg från principen om en förutsägbar och generell lagstiftning. Dessutom anser man att förändringarna är orättvisa eftersom de behandlar individer olika beroende på hur pass snabbt man har klarat av sina studier.

”Miljöpartiets och Socialdemokraternas hantering av gymnasielagen är cynisk. Den skapar hopp till människor som ändå skulle utvisas, samtidigt som den fortsätter avstegen från en verkligt medmänsklig politik där vi skyddar de mest utsatta”, skriver Centerpartiets partiledare Annie lööf och partiets migrationspolitiska talesperson Jonny Cato i en debattartikel i Aftonbladet.

gymnasielagen

Centerpartiet är även kritisk till ett förslag till förordningsändring om förändringar i begreppet varaktig anställning, men menar att detta är regeringens ansvar.

MP fick igenom lättnader

Bakgrunden till Centerpartiets besked är migrationsutredningen som Socialdemokraterna och Miljöpartiet skickade ut på remiss med flera tillägg i början av oktober. I denna fick Miljöpartiet bland annat igenom vissa lättnader i gymnasielagstiftningen och att kravet på försörjning ska minska.

Från Miljöpartistiskt håll hörs nu kritik.

”Chockad över denna omsvängning. Centern vill nu stoppa ökade möjligheter för ensamkommande som har arbete att stanna. Det här gör mig ledsen och förvånad. Inte minst för att C krävde precis det de nu kritiserar i våras”, skriver statssekreteraren Maria Ferm (MP) på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

gymnasielagen

Mer i ämnet