Centerpartiet vill låta lanthandlare ha alkohol på lager. Foto: TT

Centerpartiet: Låt lanthandlarna sälja alkohol direkt från hyllan

Uppdaterad
Publicerad

Låt lanthandlarna sälja alkohol direkt från hyllan och göra vinst på försäljningen. Det föreslår nu Centerpartiets ledning.

Men förslaget riskerar att skjuta hela Systembolaget i sank enligt kritiker.

I dag måste kunder på en rad mindre orter i Sverige beställa minst en dag i förväg för att få vin eller sprit levererade till ett av Systembolagets ombud på mindre orter.

Det vill nu Centerpartiets ledning förändra. Inför partiets stämma om fyra veckor föreslår man att ombuden ska få ha egna lager för alkoholhaltiga drycker. Det är i dag inte tillåtet.

– En del av tillvaron är ju faktiskt alkoholhaltiga drycker och tillgängligheten är begränsad i mycket stora delar av landet, säger Centerpartiets landsbygdspolitiska talesperson Eskil Erlandsson till SVT Nyheter.

Sätta högre priser

Dessutom vill Erlandsson att handlarna ska få sätta högre priser på varorna än Systembolagets. På så vis kan ombuden göra en vinst, något som i dag är förbjudet.

– Det är ett visst merarbete för lanthandlarna. De måste ju ha sina personal- och lokalkostnader täckta, säger Erlandsson.

LÄS MER: IOGT-NTO sågar Centerpartiets alkoholförslag

Centerpartiledningen föreslår även att kommunernas inflytande ska öka över var Systembolaget ska öppna nya butiker och etablera nya ombud. I dag bestämmer Systembolaget på egen hand utifrån framför allt hur många som bor på en ort.

Monopolet försvinner

Enligt kritikerna så kommer förslagen att leda till att Systembolagets monopol kommer att försvinna. EU tillåter det svenska monopolet på grund av att det begränsar alkoholskador samt att det bedrivs utan vinstintressen och förslagen utmanar det.

Inte ens bland de borgerliga partierna är man överens om frågan.

LÄS MER: Alkoholmonopolet ganska unikt för Norden

– Det är inte förenligt med EU-rätten. Då faller monopolet därför att ska de (lanthandlarna) ha lager så ska de ha lager av alla varor så att det är konkurrensneutralt. Det här är prövat och inte möjligt, säger Liberalernas riksdagsledamot Barbro Westerholm.

Även Socialdemokraterna anser att Centerpartiet äventyrar monopolet.

– I grunden tror jag att alla debatter som pågår för att bredda inköpsställen för alkohol äventyrar det svenska alkoholmonopolet. Det system som vi har  i dag med Systembolaget är väldigt viktigt och inte värt att riskera. Jag oroas över konsekvenserna. Systembolaget är ett viktigt monopol för Sverige, det räddar liv, säger Yasmine Larsson, ansvarig för alkoholfrågor i riksdagens socialutskott.

Vill öka servicen

Men det håller inte Eskil Erlandsson med om.

– Jag ser inte att vi utmanar det monopol som vi har EU-godkännande på eftersom vi redan har Systembolagsombud. De har inte produkterna tillgängliga nu utan man får vänta ett dygn. Vi vill öka servicen så att produkten blir tillgänglig omedelbart, säger Eskil Erlandsson.

LÄS MER: SVT Opinion: ”Låt Sveriges vinbönder få sälja sin egen alkohol”

LÄS MER: Kraftig ökning av svensk alkohol på Systembolaget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.