Nykterhetsorganisationen IOGT-NTO:s förbundsordförande Johnny Mostacero. Foto: Samuel Somo/IOGT-NTO

IOGT-NTO sågar Centerpartiets alkoholförslag

Uppdaterad
Publicerad

Nykterhetsorganisationen IOGT-NTO sågar Centerns förslag om att låta lanthandlarna sälja vin och sprit direkt från hyllan. Förbundsordförande Johnny Mostacero varnar för att det skulle öka alkoholskadorna.

– Centerpartiet går emot folkhälsan, säger han.

Centerpartiets ledning föreslår att lanthandlare, som är ombud för Systembolaget, ska tillåtas ha ett lager och sälja alkohol direkt från hyllan, i stället som för i dag då man tvingas beställa starköl, vin och sprit minst en dag i förväg.

Samtidigt vill de ge lanthandlarna möjlighet att sätta högre priser än Systembolaget, ge kommunerna ökat inflytande över var Systembolaget ska öppna nya butiker och etablera nya ombud.

LÄS MER: Centerpartiet: låt lanthandlarna sälja alkohol direkt från hyllan

Strider mot lagstiftningen

Nykterhetsorganisationen IOGT-NTO är starkt kritisk till förslagen och hävdar att de strider mot lagstiftningen.

– Nuvarande ombud är en förlängning av Systembolaget och får bara tillhandahålla det kunden förbeställt. Går man utanför lagstiftningen utmanar man monopolet. Vi vet att monopolet är en grundbult i svensk alkoholpolitik, det håller nere konsumtionen som i sin tur håller nere skadorna, säger förbundsordförande Johnny Mostacero.

LÄS MER: Alkoholmonopolet ganska unikt för Norden

Han är också emot att lanthandlarna ska få sätta högre priser än Systembolaget.

– Det ser jag heller inte som förenligt med lagstiftningen, även om jag generellt sett tycker att priserna borde vara högre för att hålla nere konsumtionen. Det ingår i Systembolagets uppdrag att inte förfördela olika leverantörer.

Andra bedömningar än folkhälsa

Johnny Mostacero tycker också att det är helt fel att ge kommunerna ökat inflytande över var Systembolaget ska öppna nya butiker och etablera nya ombud.

– Då skulle man få in helt andra bedömningar än folkhälsa, då skulle man få in näringspolitik i besluten och det vill vi inte se.

LÄS MER: SVT Opinion: ”Låt Sveriges vinbönder få sälja sin egen alkohol”

LÄS MER: Kraftig ökning av svensk alkohol på Systembolaget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.