Centerpartiet ökar mest – stjäl väljare från L

Uppdaterad
Publicerad

Den stora vinnaren i SCB:s partisympatiundersökning är Centerpartiet, som ökat med nära två procentenheter sedan förra mätningen.

En Annie Lööf-effekt, menar partisekreteraren – men även Liberalernas tapp tros påverka.

Under våren har regeringsfrågan aktualiserats i svensk politik. Medan Liberalerna har öppnat för att regera med stöd av SD har Centerpartiet fortsatt uteslutit ett sådant samarbete.

Det är en av anledningarna till att partiet ökat mest i SCB:s partisympatiundersökning, tror partisekreteraren Michael Arthursson (C).

– Jag tror att många människor har uppfattat att vi står fast vid våra värderingar. Vi är ett liberalt parti som tror på alla människors lika värde och det viker vi inte en tum ifrån, säger han.

Lööf-effekt

I undersökningen uppger 9,5 procent av väljarna att de skulle rösta på Centerpartiet om det var val i dag, en statistiskt säkerställd ökning med 1,9 procentenheter från förra mätningen.

Att partiet ställt sig i mitten av politiken och öppnat för samarbete med både borgerliga och rödgröna partier är en orsak, tror partisekreteraren. Men han tillskriver också en del av uppgången till partiledaren Annie Lööf.

– Jag tror att hennes ledarskap spelar stor roll, hon visar verkligen att hon brinner för de här frågorna, säger Michael Arthursson.

Tar väljare från L

En stor andel av de väljare som Liberalerna tappar har gått till Centerpartiet. SVT:s politiska kommentator Elisabeth Marmorstein kopplar det till Liberalernas SD-besked.

– De tar väljare från Liberalerna, och det beror med största sannolikhet på det här vägvalet, säger Elisabeth Marmorstein.

I riksdagsvalet 2018 fick Centerpartiet 8,6 procent av rösterna.

Hör partisekreteraren Michael Arthursson (C) om orsakerna till partiets uppgång i klippet ovan.

SCB:s mätning: Så hade svenskarna röstat om det vore val dag

Resultatet i den tidigare mätningen är angivet inom parantes

Centern: 9,5 procent (7,6 procent)

Liberalerna: 2,5  (3,0)

Moderaterna:  22,4 (22,1)

Kristdemokraterna: 4,5 (5,4)

Socialdemokraterna: 28,2 (29,4)

Vänsterpartiet: 8,9 (9,3)

Miljöpartiet: 3,8 (4,2)

Sverigedemokraterna: 18,9 (17,6)

Så gjordes mätningen

SCB genomför Partisympatiundersökningen (PSU) två gånger varje år, i maj och november.

PSU för maj 2021 genomfördes under perioden 28 april–27 maj.

Totalt ingick 9 216 slumpmässigt utvalda personer i hela Sverige som är röstberättigade i riksdagsval.

Svaren samlades in genom telefonintervjuer och via webbenkät.

Totalt svarade 4 656 personer, vilket motsvarar 50,5 procent.

”Val i dag”-skattningen, som presenteras i dag, mäts med frågan ”Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna?”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.