Foto: Pontus Lundahl, TT

Centerpartiet sitter i flest blocköverskridande styren i kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

På riksnivå vägrar många partier samarbeta över blockgränsen. Men i landets kommuner är det allt vanligare. Centerpartiet hoppar oftast över blockgränsen, och styr med Socialdemokraterna i 64 kommuner.

– Vi förhandlade med båda sidor, men samarbete med Socialdemokraterna gav oss mer centerpolitik säger Vicki Skure-Eriksson, kommunalråd (C) i Västerås.

De flesta av landets 290 kommuner har fått sina styren, och här finns tydliga mönster av vilka partier som har lättast – och svårast – för att samarbeta med varandra.

Centerpartiet, som nu haft sonderingsuppdraget, har velat bilda regering med Alliansen och Miljöpartiet. Något både Moderaterna och Miljöpartiet hittills sagt nej till. Men i 27 av landets kommuner styr Moderaterna och Alliansen med hjälp av Miljöpartiet. Däribland Stockholm, Karlstad och Landskrona. En tydlig ökning sedan förra mandatperioden.

Val 2018 – #dinröst

Rekord i blocköverskridande styren

Liberalerna styr med Socialdemokraterna i 37 kommuner. Centerpartiet har rekordet i blocköverskridande styren: Partiet styr med Socialdemokraterna i 64 kommuner – också det är fler än förra mandatperioden.

Bland andra Örebro, Kalmar, Södertälje och Västerås. Därmed är det i dag vanligare att Centerpartiet samarbetar med Socialdemokraterna, än att Miljöpartiet gör det, (37 kommuner) eller att Vänsterpartiet gör det (51 kommuner).

I Västerås styr S tillsammans med MP, C och L. Även förra mandatperioden var det blocköverskridande styre – då S, MP, C och KD.

– S har varit bra att samarbeta med, så vi fortsätter. Jag tror väljarna har sett att det gått bra, centern gick framåt efter valet och stärktes, säger Vicki Skure-Eriksson.

C och L satte sig efter valet i djupa förhandlingar både med M och S, och övervägde alternativen.

– Vi fick igenom mer liberal politik i förhandling med S än med M, säger Jesper Brandberg, liberal som nu blir kommunalråd.

Många oheliga allianser

I kommunerna finns många samarbeten som rikspolitiker säger är omöjliga. Moderater och socialdemokrater styr tillsammans i 26 kommuner, Eskilstuna, Köping och Båstad.

I riksdagen utesluter flera borgerliga partier samarbete med Vänsterpartiet. Men Centerpartiet styr med Vänsterpartiet i 19 kommuner. Även Moderaterna styr med V i fem kommuner: Köping, Arboga och Bräcke.

Moderaterna styr därmed oftare med Vänsterpartiet, än med Sverigedemokraterna som man hittills bara samarbetar med i två kommuner.

Vicki Skure-Erikssons ger ett medskick till rikspolitiker att man måste släppa prestigen och inte fastna i gamla frågor man tjafsade om i valrörelsen.

– Se möjligheter och likheter och hitta lösningar. Säg oftare ”Ja!”, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet