Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok (tv) och partisekreterare Karin Ernlund. Partiets stämma pågår i Örebro i helgen. Foto: Kicki Nilsson/TT

Centerpartiet svänger om kärnkraft – ja till fler reaktorer

Publicerad

Centerpartiet svänger om kärnkraften. Begränsningen om att få ha max tio reaktorer i drift i Sverige ska tas bort. Det beslutades på partiets stämma i Örebro.

Kärnkraften är något som Centerns partistyrelse har drivit och som vållat stor debatt i ett parti vars dna historiskt närmast är att betrakta som kärnkraftsmotstånd.

En av talarna i debatten, Patrik Buddgård, distriktsordförande i Stockholm, gick upp i talarstolen och sjöng: ”Sol vind och vatten, är det bästa som jag vet”.

Barbro Larsson, centerpartist från Västmanland, tycker att partiet tar alldeles för lätt på frågan om kärnavfallet.

– Jag har inte hört någon här inne, eller bland de partier som diskuterar detta, sade hon.

– Här pratar vi om ett avfall som vi ska gömma undan i 100 000 år.

Forsatt nej till uranbrytning

Partiet beslutade också att det energipolitiska målet görs om från att Sverige ska ha ett förnybart energisystem till ett fossilfritt energisystem till 2040.

Regeringen driver tillsammans med Sverigedemokraterna redan frågan om att ta bort förbudet mot tio reaktorer.

Tidöpartierna vill också ta bort en regel som förbjuder att det byggs kärnkraft på fler platser än i dag. De båda förslagen ska träda i kraft nästa år.

Platsförbudet fanns också som en punkt på C-stämman men fick nej.

– Ni som är beredda att bygga kärnkraft på flera platser, är ni beredda att bygga ett kärnkraftverk i er kommun? frågade Christian Widlund från Östergötland.

Centerpartiet säger fortsatt nej till att Sverige ska tillåta uranbrytning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.