Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok dömer ut dagens kösystem till friskolor, och säger också till DN att partiet vill begränsa friskolornas möjligheter att ta ut vinst. Foto: Marko Säävälä/TT

Centerpartiet svänger – vill begränsa friskolornas vinster

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet svänger och vill nu begränsa skolföretagens möjligheter att ut vinst, rapporterar Dagens Nyheter. Men något vinstförbud vill partiet inte ha. 

– 78 procent av Sveriges friskolor är aktiebolag. Att över en natt förbjuda aktiebolag skulle innebära att Sveriges skola hamnar i ett totalt kaos. Det går inte att hantera det på det sättet, säger partiledaren Muharrem Demirok till DN.

Centerpartiet jobbar med en omläggning av skolpolitiken och nu står det klart att partiet vill gå vidare med förslag om att begränsa möjligheterna för skolföretag att ta ut vinst, rapporterar DN.  

– Möjligheten att göra enkla pengar på skolan måste bort, säger C-ledaren Muharrem Demirok till tidningen.

Beskedet från C innebär en ny linje jämfört med tidigare. Enligt januariavtalet som partiet samarbetade kring ihop med S, MP och L skulle vinster i skolan inte diskuteras. 

C vill nu dessutom också ta bort kösystemet till friskolorna och i stället införa ett obligatoriskt skolval, som öppnar samtidigt för samtliga elever ett år före skolstarten.

”För lätt att göra snabba cash”

Något vinstförbud är inte aktuellt för C att föreslå men genom att stoppa skolor som fått anmärkningar eller beslut om åtgärder från att ta ut vinst vill partiet rensa bort oseriösa aktörer och tvinga skolorna att öka kvaliteten. Skolor ska med ett sådant system till exempel inte kunna dra ner på kostnader för lokaler och behöriga lärare. 

– Det absolut största problemet är att det är för lätt att göra snabba cash. Och det är helt oacceptabelt. Vi kan inte ha ett skolsystem där vi har aktörer vars mål är att plocka ut vinst och köpa våffelstugor, säger Muharrem Demirok.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.