Centerpartiet: Utred förbudet av narkotikabruk

Publicerad

Sverige är ett av få demokratiska länder i världen där inte bara narkotika, utan även själva bruket av narkotika, är olagligt. Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson vill nu att bruket ska utredas. Men regeringen säger nej.

Narkotikabruk har varit olagligt i Sverige sedan 1988. Tanken med lagstiftningen när den infördes var att avskräcka från droganvändning och förebygga missbruk. Men effekterna har ifrågasatts och lagstiftningen har på senare år väckt debatt.

– Om de här åtgärderna skulle ha haft en god preventiv effekt skulle vi få ett minskat bruk, men det finns så vitt jag vet inga effekter, säger Markus Heilig, professor i psykiatri vid Linköpings universitet.

C vill utreda bruket

Han får stöd av centerpartiets Anders W Jonsson som vill att regeringen nu utreder det egna bruket.

– Vi har ett läge där rekordmånga unga dör av narkotika. Det säger sig självt att när man säger att det är kriminellt att ha en sjukdom, då håller sig de sjuka borta från vård och behandling.

– Det gjordes en stor sammanställning inför FN:s stora narkotikakonferens 2016 som publicerades i tidsskriften The Lancet. Där var man väldigt tydlig med att en kriminalisering av sjukdomen narkotikaberoende leder till ökad dödlighet, säger han i en debatt i Aktuellt.

Socialministern: Fler skulle missbruka

Riksdagens socialutskott har ålagt regeringen att utreda narkotikapolitiken, men regeringen vill inte inkludera frågan om eget bruk. Lena Hallengren säger att hon är övertygad om att fler personer skulle missbruka narkotika om man slopade förbudet att bruka.

– Först tycker jag vi ska slå fast att narkotikan göder gängkriminaliteten, säger hon i Aktuellt.

– Anders med flera som vill avkriminalisera tänker säkert på dem som har fastnat i ett tungt missbruk, de människorna ska inte känna sig straffade. Men om man tar bort avkriminaliseringen och säger att det är okej att ha knark i fickan då gäller ju det alla, 16-, 17- och 18-åringar också.

”Anledning till att unga dör”

Anders W Jonsson vill inte slopa lagen om eget bruk i nuläget, men framhåller att det finns ett behov av utredning. 

– Är det så att den här lagen är en förklaring till att nästan 600 unga människor dör. Det är först när man gör den utvärderingen som vi politiker kan ta ställning till om vi ska ha kvar den här lagen.

Lena Hallengren säger att hon gärna ser en mer effektiv missbruksvård men vill inte utreda avkriminalisering.

– Det är definitivt politik i vilka signaler man vill skicka. Jag vill inte säga till en hel generation unga människor att det är okej att handla, stoppa i fickan och använda narkotika för eget bruk. Därför finns det ingen anledning att utreda den frågan.

Se mer av debatten i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.