Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein om utmaningarna för Centerpartiets Muharrem Demirok. Foto: SVT/TT

Centern väljer ny partiledare – Demirok väntas ta över efter Lööf

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen väljer Centerpartiet en ny partiledare och tackar också av Annie Lööf på en extrainsatt stämma klockan 13. Den senaste Novusundersökningen visar att Centerns väljarstöd just nu bara ligger på 5,0 procent, en klar utmaning för förhandsfavoriten och valberedningens enda förslag Muharrem Demirok.

– Det är alltid svårt att ta över efter en så profilerad och dominerande partiledare som Annie Lööf har varit, säger Elisabeth Marmorstein i SVT:s Morgonstudion.

Efter mer än elva år som partiledare tackar Annie Lööf för sig. Vad 39-åringen kommer ägna sig åt nu är fortfarande oklart.

Opinionssiffrorna och sakpolitiken blir bara några av utmaningarna för den nya partiledaren.

– Centerpartiet har ett akut behov av att vässa sin sakpolitiska profil. De har lågt förtroende i alla sakpolitiska frågor, säger SVT:s inrikespolitiske kommentator Elisabeth Marmorstein.

Valberedningens enda kandidat Muharrem Demirok har redan under sin kandidatur hamnat i blåsväder. Under 1990-talet dömdes han vid två tillfällen för misshandel, vilket han själv inte berättade för valberedningen.

–  Jag är den första att erkänna att det skulle ha kommit långt tidigare, har han tidigare sagt i SVT:s Agenda.

Demirok föddes 1976 i Huddinge men är både svensk och turkisk medborgare. Hans far kom till Sverige från Turkiet på 1970-talet. Demiroks turkiska medborgarskap har också hamnat i fokus då dubbla medborgarskap enligt Säpo kan vara en sårbarhet som kan utnyttjas av främmande makt som vill inhämta skyddsvärda uppgifter om svenska förhållanden. I mitten av januari meddelade centerpolitikern att han ska avsluta sitt turkiska medborgarskap.

Klockan 13 inleds partistämman där Annie Lööf först ska ge sitt avgångstal innan man väljer en ny ledare vid 13.20.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.