Mats Knutson: ”Centerpartiet vill profilera sig som det tydligaste mittenpartiet”

Uppdaterad
Publicerad

Siffror från Novus vittnar om ett låst läge i svensk politik. Vänsterpartiet kan bli avgörande för en Löfven-ledd regering, men Annie Lööf (C) vill inte samarbeta med V.

En regering med Ulf Kristersson (M) skulle ha stöd av 49,2 procent av väljarna medan en regering med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet ha 40,2 procents stöd. Det gör Vänsterpartiet avgörande med sina 9,5 procent.

Men i dag meddelade Annie Lööf (C), att hon inte tänker regera tillsammans med Vänsterpartiet. Centerpartiets dilemma lever kvar, hur ska de skapa ett stabilt regeringsunderlag om de varken kan samarbeta med Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna.

– Jag tror det här handlar mycket om att Centerpartiet vill profilera sig som det tydligaste mittenpartiet, säger Mats Knutson, inrikespolitisk kommentator.

Och det här är dåliga nyheter för Stefan Löfven (S).

– Han måste ha stöd från båda, det räcker inte med ett av dem.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.