Klockan 19 talar Centerns partiledare Annie Lööf i Almedalen. Under torsdagsförmiddagen håller partiet en presskonferens inför kvällens partiledartal. Foto: Adam Ihse /TT

Centern vill höja grundavdraget för landsbygden

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet vill se en skattesänkning för att minska klyftan mellan stad och landsbygd. Den ska gynna de 1,2 miljoner människor som bor i nordvästra Sverige. Det skulle innebära en höjning av grundavdraget på gles- och landsbygden. Det presenterade Centerns partiledare Annie Lööf under en presskonferens på torsdagsförmiddagen.

Centern är dagens parti i Almedalen. Under torsdagsförmiddagen höll partiledare Annie Lööf pressträff inför kvällens tal. Annie Lööf inledde med att säga att partiet vill belysa den geografiska klyftan i Sverige.

– Vi ska se till att minska den klyftan. När landsbygden mår bra, så mår också Sverige bra, säger Annie Lööf.

Lööf säger att skatteklyftan är en negativ spiral som måste brytas.

– Vi vill föreslå en skattesänkning som gynnar de 1,2 miljoner människor som bor i nordvästra Sverige, säger Annie Lööf.

Vill höja grundavdraget på landsbygden

Centerpartiet vill därför höja grundavdraget med 11 000 kronor för glesbygdskommuner i nordvästra Sverige. Lööf menar att det skulle skapa bättre förutsättningar för lokala företag på kort sikt men även på längre sikt.

– Fler ska kunna stanna kvar eller flytta dit. Ska Sverige fortsätta ligga långt fram i välståndsutvecklingen måste hela Sverige ha möjlighet att bidra, men också få ta del av det gemensamma välståndet, säger Annie Lööf.

Förslaget skulle innebära att medianinkomsttagaren får 3 700 kronor mer i plånboken på ett år. Satsningen kostar staten 2,9 miljarder kronor per år.

Mats Knutson: ”Mer attraktivt”

SVT:s politiske kommentator Mats Knutson säger att det här är en modell för att göra det mer attraktivt att både bo kvar men även flytta till gles- och landsbygden.

– Det handlar om de stödområden a och b, det vill säga norra Sverige, som tidigare åtnjutit sänkta arbetsgivaravgifter. De ska få ett förhöjt grundavdrag på inkomstskatten, säger Knutson.

Förslaget kommer Centern vilja föra in antingen i den kommande höstbudgeten eller i den diskussion som nu ska ta vid om grön skatteväxling, enligt Mats Knutson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2019

Mer i ämnet