Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Emma Wiesner om varför Centerpartiet tänker skicka pengar som är ämnade för kontorsmaterial till kriget i Ukraina. Foto: Roman Piliey/AFP

Centerpolitikerna skickar kontorspengar till kriget i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiets EU-parlamentariker skänker skattepengar avsedda för allmänna utgifter till kriget i Ukraina. Pengarna ska egentligen gå till kontorsutrustning, representation, trycksaker och annat som behövs för den parlamentariska verksamheten.

EU-parlamentarikerna får 50 000 kronor i månaden till ett speciellt konto för de allmänna utgifterna. Men ingen från parlamentet kollar utgifterna, det är frivilligt att redovisa för allmänheten och man måste inte betala tillbaka det som blir över.

Ledamöter från L, MP, S och V uppger för SVT att de kommer betala tillbaka om det blir pengar över, vilket det ser ut att bli för flera.

EU-val 2024

Liberalernas ledamot Karin Karlsbro har betalat tillbaka en gång redan. När vi går igenom hennes kontorspengar på Brysselkontoret hittar vi inbetalningen på motsvarande drygt en kvarts miljon kronor. Hon visar upp dokumentet som hon själv begärt från parlamentet som kvitto på inbetalningen.

Hon tror inte att någon ledamot tidigare begärt att få ett sådant kvitto på en inbetalning.

-Det tog väldigt lång tid att få det, säger Karin Karlsbro.

Europaparlamentariker från övriga partier har inte svarat när vi frågat.

En miljon kvar på kontot

Emma Wiesner har en miljon över på kontot nu när mandatperioden närmar sig sitt slut.

– Min första tanke var att skicka tillbaka miljonen till parlamentet. Men då går den ju till parlamentets administration.

Men det är ju meningen?

– Jag men vi har resonerat och kommit fram till att vi vill skicka överskottet till Ukraina. Så mycket svenskt stål till Ukraina som möjligt vill vi bidra till.

Även Centerpartiets andra parlamentsledamot Abir Al-Sahlani kommer skänka överblivna pengar till Ukraina.

”Väldigt många ledamöter redovisar inte alls”

Men enligt beslut från EU-parlamentets presidium får pengarna inte finansiera bidrag eller gåvor av politiskt slag.

Och trots att man inte behöver redovisa eller betala tillbaka det som blir över så finns det därför exempel där EU-parlamentet har tvingat ledamöter att betala tillbaka pengar.

– Men väldigt många ledamöter redovisar inte alls, och stoppar pengarna i fickan, Det är inte heller ett korrekt sätt att använda skattepengarna, säger Emma Wiesner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet