Hör Charlotte von Essen, ny chef för Säpo. Foto: SVT

Charlotte von Essen ny Säpochef

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte von Essen blir ny Säpochef.

Hon ersätter Klas Friberg som väljer att sluta av privata skäl efter drygt tre år på posten.

– Det är ett fantastiskt uppdrag men utmanande givet det säkerhetsläge som vi befinner oss i, säger Charlotte von Essen.

Klas Friberg ersatte Anders Thornberg, nuvarande rikspolischef, på posten som Säpochef i mars 2018. Efter tre och ett halv år på posten väljer Friberg nu att hoppa av uppdraget av privata skäl.

På torsdagen meddelade regeringen att man utsett Charlotte von Essen, de senaste åren biträdande Säpochef, till ny chef för Säkerhetspolisen. Hon blir därmed den första kvinnan på toppositionen.

– Charlottes breda erfarenhet från styrning av myndigheten och den operativa ledningen gör henne mycket väl lämpad för uppgiften, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) på en pressträff.

Många år på justitiedepartementet

Charlotte von Essen säger att hon tar sig uppdraget med tillförsikt, väl medveten om de utmaningar som Sverige står inför.

– Hoten mot Sverige har förändrats. Hoten kommer både från främmande makt och från våldbejakande extremister. Det är hot som pågår här och nu och som kommer fortsätta de närmaste åren, säger Charlotte von Essen.

Charlotte von Essen har också många yrkesår på justitiedepartementet bakom sig. Där började hon som rättssakkunnig 2001, blev departementsråd 2009 och rättschef 2011. Hon tillträder i sin nya roll den 1 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.