Mannen greps på en restaurang 2019 (till höger), och nu inleds rättegången i det sällsynta målet – starta klippet för att höra Säkerhetspolisen berätta om läget med ryskt spioneri i Sverige Foto: Polisens förundersökning

Volvo-konsult greps på krog – inför rätta för ryskt spioneri i sällsynt mål

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen startar rättegången mot den 47-årige man från Göteborg som misstänks för spioneri. Han misstänks ha spionerat på Volvo och Scania för Rysslands räkning.

– Vi har sett en allvarlig utveckling, säger Karl Melin, presschef för Säkerhetspolisen.

Det är första gången på 18 år som någon ställs inför rätta för spioneri i Sverige. Hör säkerhetspolisen i klippet ovan.

Det var i februari 2019 som mannen greps på en restaurang i centrala Stockholm. Där träffade han en rysk underrättelseofficer som enligt Säkerhetspolisen verkade i Sverige under diplomatisk täckmantel. Vid polisinsatsen så kunde den ryske kontakten legitimera sig som diplomat. Han greps aldrig. Knappt tre veckor senare lämnade han landet.

MISSTÄNKT SPIONERI I FORDONSINDUSTRIN

I början av året åtalades 47-åringen för spioneri, vilket ska ha skett mellan sommaren 2017 fram till gripandet. Mannen är skriven i Göteborg och misstänks ha spionerat åt Ryssland. I flera års tid ska han fått betalt för att lämna över uppgifter.

Ska ha spionerat på fordonsindustrin

Den misstänkta mannen har arbetat som konsult inom både Volvo Cars i Göteborg och Scania CV i Södertälje. Han ska, enligt åtalet, utan tillåtelse fört över material från sina arbetsdatorer till sin privata dator och därefter till USB-minnen.  

Mannen har åtalats för spioneri alternativt olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige. Enligt åklagaren handlar det om brott som kan utgöra men för Sveriges säkerhet. 

Förnekar brott 

Den misstänkte mannen förnekar brott. Det är, i stort sett, allt hans advokat kan säga i nuläget. 

– Han har inte gjort sig skyldig till något spioneri och inte heller någon olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige. Det är väl ungefär allt jag kan säga dessvärre eftersom det är mycket sekretessbelagt, säger mannens advokat Taavi Tuula. 

Skulle mannen dömas för spioneri riskerar han fängelsestraff i upp till sex år. På torsdagen inleds rättegången. Den väntas pågå under sammanlagt tre dagar och avslutas 1 september.

SVT Nyheter Väst har sökt kammaråklagare Mats Ljungqvist som meddelar att han avvaktar kommentar tills efter domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MISSTÄNKT SPIONERI I FORDONSINDUSTRIN

Mer i ämnet