En man greps i Karlskrona i måndags morse på nordisk arresteringsorder, och ärendet har hanterats av Säpo. Foto: Janerik Henriksson / TT

47-årig svensk åtalas – misstänks ha spionerat för Rysslands räkning

Uppdaterad
Publicerad

En 47-årig svensk man, hemmahörande i Göteborg, åtalas för spioneri. Han misstänks ha spionerat på Volvo och Scania för Rysslands räkning.

– Jag påstår att han gått främmande makt till handa genom att mot betalning överlämnat material som tillhör dessa företag, säger åklagare Mats Ljungqvist.

Den misstänkte mannen greps under uppmärksammade former på en restaurang i centrala Stockholm i februari 2019. Han befann sig vid tillfället med en rysk underrättelseofficer som enligt Säkerhetspolisen verkade i Sverige under diplomatisk täckmantel.

47-åringen har arbetat som konsult inom både Volvo Cars i Göteborg och Scania CV i Södertälje. Han har enligt åtalet ”anskaffat, framställt, befordrat, lämnat eller röjt uppgifter” som tillhör dessa företag till en rysk underrättelseofficer.

MISSTÄNKT SPIONERI I FORDONSINDUSTRIN

– Det jag kan konstatera är att han vid tillfället när han greps hade fått 27 800 kronor. Han har vid olika tillfällen fått mellan 10 000 och 30 000 kronor, säger Mats Ljungqvist.

Viken typ av material menar ni att han har delat med Ryssland?

– Det vill jag inte gå in på utan det är sekretessbelagt. Men det har gjorts en menbedömning av materialet som är hemlig, det kan innebära men för Sveriges säkerhet men vad det är kan jag inte gå in på.

Värvad av rysk underrättelsetjänst

Enligt åklagare har mannen värvats som rysk agent och arbetat för den ryska federationens yttre underrättelsetjänst (SVR), en efterföljare till den tidigare underrättelsetjänsten KGB.

– Jag vill inte gå in på när kontakterna skapades men jag vill påstå att han sedan juni eller juli 2017 varit värvad av SVR, säger Mats Ljungqvist.

Enligt källor till nyhetsbyrån AP ska mottagaren av informationen ha varit den ryske underrättelseofficeren Jevgenij Umerenko som vid tillfället arbetade på den ryska ambassaden med en diplomattjänst.

Han beskrivs som en expert på industrispionage och ska enligt källor till nyhetsbyrån tidigare ha agerat i samma roll under en utlandsplacering i Tyskland.

Umerenko kunde vid polisinsatsen i februari 2019 legitimera sig som diplomat och greps aldrig. Han avslutade sin tjänstgöring och lämnade landet knappt tre veckor senare.

Träffats under flera år

Enligt Säpo har den ryske underrättelseofficeren och den svenske 47-åringen träffats vid flera tillfällen under ett par års tid. Brottsligheten ska ha pågått sedan åtminstone 2017 fram till dess att han anhölls 2019.

47-åringen åtalas för spioneri alternativt olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige. Straffskalan för spioneri uppgår till sex års fängelse.

Mannens advokat Taavi Tuula vill  inte kommentera ärendet i nuläget.

– Jag har ingen kommentar just nu förutom att min klient förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MISSTÄNKT SPIONERI I FORDONSINDUSTRIN

Mer i ämnet