Foto: TT

Åklagaren efter spiondomen: ”Är bäst i världen på spionage-verksamhet”

Uppdaterad
Publicerad

En 47-årig svensk man, hemmahörande i Göteborg, döms till tre års fängelse för spioneri. Han var enligt Göteborgs tingsrätt ”fullt medveten” om att de hemliga uppgifter han kopierat hos Scania och Volvo Cars skulle gå till Ryssland.

– Det är en tämligen unik dom, både att det är en fällande dom i ett spioneriåtal, men också att det är riktar sig mot Ryssland, mot SVR, och mot aktörer som är absolut bäst på spionageverksamhet, säger åklagaren Mats Ljungqvist.

I klippet hör du åklagare Mats Ljungqvist berätta mer.

Mannen nekar till brott och säger att han inte lämnat ut några hemliga uppgifter. Försöket att värva 47-åringen stannade vid ett försök, enligt försvaret.

MISSTÄNKT SPIONERI I FORDONSINDUSTRIN

Mannen själv har hela tiden nekat till brott och det står redan nu klart att domen kommer att överklagas, säger hans advokat Taavi Tuula till TT:

– Domen var naturligtvis en besvikelse för min huvudman. Tingsrätten har ju inte gått på den linje som vi menade är den riktiga i svårbedömda rätts- och bevisfrågor. Tingsrätten skriver i sin dom att det finns väldigt lite praxis på det här, och det talar ju för att det här bör underställas hovrätten. Jag har också fått instruktioner av min klient att överklaga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MISSTÄNKT SPIONERI I FORDONSINDUSTRIN

Mer i ämnet