Se mötet mellan 47-åringen och den ryska diplomaten

Uppdaterad
Publicerad

I videoklipp från förundersökningen syns hur den spionmisstänkte 47-åringen och den ryska diplomaten träffas på en restaurang i centrala Stockholm.

– De skickar lappar mellan varandra, säger åklagare Mats Ljungqvist.

En 47-årig svensk man, hemmahörande i Göteborg, åtalas för spioneri. Han misstänks ha spionerat på Volvo och Scania för Rysslands räkning.

I videoinspelningar från förundersökningen syns hur den ryske diplomaten och 47-åringen träffas på en restaurang och skickar lappar mellan varandra i november 2018.

MISSTÄNKT SPIONERI I FORDONSINDUSTRIN

I förundersökningen finns även en filmsekvens när männen går in på en restaurang i slutet på februari 2019. Senare grips mannen på restaurangen i centrala Stockholm med 27.800 kronor i kontanter.

– Om mannen fälls för det jag åtalat honom för är det mycket allvarligt. Det betyder att en främmande makt betalat en agent för att komma över uppgifter som kan skada Sverige, säger åklagare Mats Ljungqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MISSTÄNKT SPIONERI I FORDONSINDUSTRIN

Mer i ämnet