Går det att ”överlista” sin smärta? Smärtläkaren har svar. Foto: Conscious Design/Fa Barboza/Unsplash

Chatt: Går det att ”överlista” långvarig smärta?

Uppdaterad
Publicerad

Långvarig smärta kan tära rejält på båda kropp och psyke. Men finns det sätt att lindra sin smärta genom att ”överlista” den? Hur gör man isåfall det? I Fråga doktorns chatt svarade överläkaren och smärtspecialisten Karsten Ahlbeck på era frågor.

I chatten svarade också journalisten Carin Hjulström som själv har lidit av smärta under många år.

Du kan också läsa denna chatt via Fråga doktorn i Duo-appen.

Smärtläkaren svarar på frågor om kronisk smärta

Pinnat inlägg

Långvarig smärta kan tära rejält på båda kropp och psyke. I den här chatten kan du ställa dina frågor till Karsten Ahlbeck, överläkare och smärtspecialist. Här svarar också journalisten Carin Hjulström som själv har lidit av smärta under många år.

Chatten börjar måndag 23 augusti kl 18.45 och pågår till ca 20.00.

Alla inlägg förhandsmodereras.

Stort tack för alla frågor ikväll! Nu avslutar vi chatten och tackar Karsten och Carin för alla bra svar. Tyvärr kan inte alla få ett svar, men läsa gärna igenom chatten och se om en liknande fråga har fått svar. Vi ses nästa vecka!

Nina • Om man vill försöka lindra sin nervsmärta, vilka vitaminer vore bra att ta?

Hej Nina!

Om du inte lider av något bristsymtom och äter normalt så tycker jag inte att du behöver ta något extra. Man vet att b-vitaminbrist kan ge eller förvärra nervsmärta , men det får vi hoppas att du inte lider av :-)

Allt gott!

Carina Lundegren • Hej! Önskar att min son fått träffa Karsten. Han har under 20 års tid lidit av nervsmärta. Han skadade vä underben i en arbetsplatsolycka 2002 då han var 20 år. Har försetts med högsta doser av morfin preparat som ledde till ett medicinmissbruk. Genomgått behandling för detta men kan idag inte medicinera annat än med Alvedon. Smärtan lever han med och får inte till sin vardag då sömn och ett socialt liv påverkas. Skall nu äntligen få chans att arbetsträna för bedömning av arbetsförmågan. Patrick är idag 39 år.

Tack Carina, det var vänligt skrivet i all sin sorglighet. Men jag blir ändå glad av att se att han ska få arbetsträna. Hälsa honom att det finns en doktor i "etern" som håller tummarna!

Ont • Hej. Jag undrar varför man är så snabb med att påpeka när man har livslång smärta att medicinen är beroendeframkallande. Många läkare vill inte skriva ut vissa mediciner. Livskvalitén blir sämre utan smärtstillande vilket kan förkorta livet i sig pga stresspåslag mm. Så varför

Hej "ont" !

Jag har i annat svar skrivit om svårigheten med just opioider/morfinpreparat. Men i vissa fall är det inte helt obefogat, speciellt om man har en stabil, låg dos som inte ökar. Men då är det viktigt att du och din läkare är överens om vad som är en acceptabel dos och vad som inte är det.

Nina • Har diagnostiserats polyneuropati men neurologerna vet inte varför jag fått nervskador man ser bara att jag har det. Det har tagits otroligt mycket prover ett flertal gånger. Det jag nu tar var 4 månad är Immunglobelin G man ser att det är högt men att det inte är en inflammation

Hej Nina!

Det kan vara väldigt frustrerande att inte veta varfr man fått det, men ibland får man aldrig veta det. Jag har flera patienter med polyneuropati som inte vet det heller. Men det är samma behandling vid smärtsam polyneuropati oavsett om man vet orsaken eller inte. Så jag skulle släppa jakten på diagnosen (om inte dina läkare säger att det är viktigt) och istället "bara" behandla själva nervsmärtan.

Hoppas du blir bättre!

Gitte • Finns boken på danska?

Hej Gitte

Inte än, tyvärr. Men den kommer som ljudbok på svenska (inläst av Karsten och mig) om du har lättare att ta till dig talad svenska;)

Betty • Hej fråga Dr,

Hur påverkar ryggmärgsödem bäckenleden? Har svårt för att sitta en längre tid.
Jag har sedan tidigare nervsmärtor i benen.
Gammalt diskbråck på L2-L3. Smärtorna har ökat på med åren. Kläderna på benen skaver så.
Hur får man bukt med nervsmärta?

Hej Betty!

Ryggmärgsödem säger att du har en inflammatorisk reaktion i bäckenet, och det kan tex vara av (över)belastning eller en reumatisk process. Eller så är det ett normalfynd som går över. Jag skulle rekommendera att du talar med din husläkare om hur ni går vidare.

Det finns specifika läkemedel mot nervsmärta (råkar vara vissa läkemedel mot depression eller mot epilepsi) som kan vara riktigt bra. Men jag tycker att man börjar med en låg dos och ökar långsamt, så att man inte får biverkningar som gör att man måste sluta med medicinen och då får man ju aldrig veta om det fungerade eller inte......

Hoppas du får bukt på det!

Karin • Hej hej jag har levt i 10 år med psykisk och fysisk misshandel. Har nu värk i hela kroppen och har haft detta nu i över 17 år. Har ätit all medicin för värk men inget hjälper. Sover dåligt. Vad ska jag göra

Hej Karin!

Det unnar man förstås ingen att gå igenom det du har. Tack för att du skriver här.

Med det som hänt under 10 år och alla ärr det gett mentalt och fysiskt, så tror jag det är svårt att hitta en medicin som hjälper, eller iallafall inte mer än som en liten pusselbit. Just läkemedel som brukar användas i smärtlindrande syfte är en viss sorts antidepressiva. Men jag tror att man på någon slags smärtrehabilitering (eller smärt- och utmattningsrehabilitering som det kan heta) behöver ta ett helhetsgrepp för att se hur du kan påbörja din förbättringsresa. Första steget kan vara att läsa boken om du vill, innan du besöker vården. Annars skulle jag föreslå att du diskuterar det med din husläkare för att se om det är rätt läge att skicka en remiss till en sådan rehabinstans.

Allt gott till dig!

Pia Gustafsson • Vad heter boken som ni har skrivit? Fick diagnos Fibromyalgi för fyra år sedan, har lärt mig att leva med långvarig smärta. Är intresserad av vad som är den bästa antidepressiva medicinen mot smärta som flyttar runt i kroppen

Hej Pia

Boken heter Överlista smärtan – programmera om din hjärna och få livet tillbaka.

Lena • Så kul att se Carin i tv. Älskar dina böcker. Hoppas du bara blir bättre och bättre.
Som reumatiker vet jag mycket väl vad smärta kan ställa till med. Har bra läkemedel och tränar lätt. Allt gott!

Tack snälla Lena. Ja, jag har blivit betydligt bättre de senaste två åren och fortsätter att prova att på ett sansat sätt göra saker jag är rädd för ska göra ont. Jag går lite längre, vågar mig på backar, smygspringer lite här och där. Det går åt rätt håll, gudskelov. Så fint att du har läkemedel som fungerar och att du tränar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet