Chatt om surrogatmödraskap

Uppdaterad
Publicerad

Moderator: Hej och välkomna till dagens chatt med Kjell Asplund, ordförande för Statens medicinsk-etiska råd.

Zeldabella: I TV sade du att teknikerna finns men inte jagstiftningen. Är det då alltid rätt att följa forskarnas tekniska försök och anpassa lagstiftningen efter den och deras ambitioner – i stället för att styra forskarna med lagstiftning? 100 barn i Sverige födda av surrogatmödrar – 3 inbladade parter i immunförsvaret och stora vårdresurser hittills har blivit resultatet av dessa graviditeter med äggdonationer som gjorts. Är det rimligt för individ och samhälle anser SMER? Om man är såå sugen på barn, varför adopterar man inte då, är den logiska reflektionen? Vilken andlig expertis och psykologisk expertis anlitas, vilken grundfilosofi styr i medicinsk etik i SMER?

Kjell Asplund:

Alla som vill har idag inte möjlighet att adoptera av olika skäl. Ny teknik kan hjälpa personer med mycket stark barnönskan, samtidigt måste varje sitauion vägas utifrån det blivande barnets bästa.

roger

:

hur ser ni på äggdonation? varför är det inte tillåtet i Sverige? Är det något som kommer att bli tillåtet här?

Kjell Asplund:

Donation av obefruktade ägg är tillåtet i sverige idag. Däremot är donation av befruktade ägg (sk embryodonation) inte tillåtet. Vilket rådet vill öppna upp för.

Erik:

 Finns det risk för negativa psykiska konsekvenser för surrogatmamman efter att hon burit ett barn som hon sedan lämnar? 

Kjell Asplund:

De undersökningar som finns kring altruistiskt surrogatmödraskap, visar att de allra flesta surrogatmödrar (vid altruistiskt surrogatmoderskap) inte ångrar sitt beslut.

Undrande mamma i Sthlm:

Jag undrar om det kommer att finnas medicinska hinder för att kunna bli förälder med hjälp av en surrogatmoder. Vad gäller adoption kan det vara svårt att bli accepterad som adoptivförälder om man har en kronisk sjukdom. Just det faktum som kanske gör att man hellre vill adoptera än att försöka bli gravid på naturlig väg. Finns det risk för att sådan hinder sätts upp även för föräldraskap med hjälp av en surrogatmoder? Jag har en dotter med ulcerös kolit.l Hennes tjocktarm är bortopererad och hon måste fortfarande medicinera med preparat som kan vara skadliga för ett foster. Operationerna gör dessutom att en graviditet kan bli mycket svår att klara av och att en naturlig förlossning kan vara omöjlig. För henne kan det bli mycket svårt att få tillstånd att adoptera pga sjukdomen – kan det bli möjligt för henne att bli förälder med hjälp av en surrogatmmamma? Tack!

Kjell Asplund:

Ja det skulle kunna vara en möjlighet, om rådets förslag skulle gå igenom.

Karin:

Förstår att detta inte riktigt hör till saken kanske, men tänker man samtidigt underlätta för adoptioner, tex se över åldergränser där etc? 

Kjell Asplund:

Det har vi inte gått in på.

Karin:

Har ni även tittat på inseminationsfrågan för kvinnor? Vad rekommenderar ni i så fall där?

Kjell Asplund:

Vid assisterad befruktning för ensamstående kvinnor utgår rådet från det beslut som fattats i Riksdagen i frågan. Det vill säga detta ska bli tillåtet.

Alice:

Om nu barn (ägg) ska få befruktas med altruistuska skäl, genom vänner, så att homosexuella ska kunna få barn – varför får inte ensamstående kvinnor i 40 års åldern ha möjlighet till att få ägg befruktade i sig för att testa om hon kan kunna föda själv? Inget annat än åldersdiskriminering.

Kjell Asplund:

Rådet menar att det är olämpligt men generalla åldergränser vid assisterad befruktning. Istället vill vi ha individuella bedömningar.

Jesper:

Är det meningen att ett barn som blivit till genom surrogatmor MÅSTE få veta sitt ”ursprung” eller räcker det med att det i mogen ålder ber om det? * Jag tycker generellt att det görs för stort nummer av var man ” kommer ifrån”. Mkt viktigare vad man gör och vart man strävar.

Kjell Asplund:

Vi är eniga om att barnet har rätt att få veta sitt ursprung. Föräldrarna bör tidigt berätta.

Staffan:

Om nu ett barn från en surrugatmoder blir gratis för föräldrarna, så är det inte gratis för samhället dvs skattebetalarna. Ska inte sjukvård prioriteras på att ta hand om sjuka. Sparkraven är hårda inom sjukvården, och att säga nej till detta är ett utomordentligt bra sätt att spara pengar. Ställ dig inför den etiska frågan (resurserna kommer från samma påse): Cancerbehandling en månad tidigare för patienten i förhållande till att se till så att föräldrar får ett barn på ett konstalt sätt.

Kjell Asplund:

Jo det är riktigt att man måste göra prioriteringar mellan olika insatser i sjukvården inklusive assisterad befruktning.

Leo:

Vid kommersiell form av surrogatmödraskap så har det framkommit att surrogatmödrarnas rättigheter kränkts på flera sätt samt att de utsatts för fysiska och medicinska övergrepp. Det är även ur ett etiskt perspektiv väldigt problematiskt då det kan liknas vid prostitution; en kvinna, ofta i ett utsatt ekonomiskt och socialt läge, utnyttjas fysiskt för andras skull. Om altruistiskt surrogatmödraskap blir lagligt är det många som befarar att acceptansen även för kommersiellt surrogatmödraskap ska bli större och leda till en legalisering även där. Hur se du på dessa frågor?

Kjell Asplund:

Vi vill begränsa surrogatmoderskap till närstående och mycket nära vänner, därmed begränsas de risker du beskriver.

Nadja:

Kommer surogaten att ha kontakt med barnen?Vad händer då om surogaten inte vill lämna ifrån bebisen efter födelsen för att ibland kan uppstå stark band med bebisen i magen. 

Kjell Asplund:

I och med att vi föreslår att bara närstående och nära vänner får vara surrogatmödrar, är de naturligt att kontakterna kommer att finnas. 

Anna:

Hej! Jag och min kille kan inte få barn av medicinska skäl och surrogatmödraskap är något vi tror kan vara rätt tillvägagångssätt för oss den dagen vi känner att vi vill ha föräldrar. Om en lagändring träder i kraft, hur kommer den då se ut och när kan vi vänta oss en lagändring? Hälsningar Anna

Kjell Asplund:

Riksdagen har beställt en utredning av regeringen. Hur snabbt utredningen blir klar är mycket svårt att säga. 

Ofrivilligt barnlöst par:

Hej, Vi är ett barnlöst par på 30 år. Barnlösa pga. cancer där livmoder tyvärr har varit tvungen att opereras bort. Dessa nyheter är såklart upplyftande för oss. Min första fråga är vad nästa steg är? När kan detta bli verklighet? 

Kjell Asplund:

Se svaret nyss till ”Anna”.

Moderator: Chatten börjar gå mot sitt slut – vi håller på cirka tio minuter till.

Anders:

Om en surrogatmoder får ett redan befruktat ägg ifrån ett par, då har barnet de båda biologiska föräldrarnas gener. Jag kan inte se att myndigheterna kan neka/fördröja barnets medborgarskap, eller har jag fel?

Kjell Asplund:

De barn som kommer till Sverige har en osäker rättlig situation under den första tiden här. Därför har rådet vänt sig Justitiedepartementet och bett att man åtgärdar detta problem.

ingefrid:

Hej! Vad är ditt råd till föräldrar som idag har fått barn fött av surrogatmamma i utlandet? Vad är rådet till Skatteverket, hur ska de hantera barnen? Barn som kommer från USA har redan en rättsprocess bakom sig där de biologiska föräldrarna är vårdnadshavare. 

Kjell Asplund:

Se svaret nyss till ”Anders”.

Kalle:

Vad skiljer enligt din mening surrogatit från köp och försaljning av redan födda barn?

Kjell Asplund:

Vi talar endast om altruistiskt surrogatmoderskap, dvs att inga pengar är inblandade.

Mats:

Om ensamstående kvinnor ges möjlighet till insemination, så måste väl män också kunna ges möjligheten att få barn genom värdmoder. Håller du med?

Kjell Asplund:

I just den frågan har rådet inte tagit ställning – den måste nog utredas separat.

Anders:

Finns det några rent medicinska risker med surrogatmödrar? Om surrogatmodern endast bär en annans kvinnas befruktade ägg då får barnet surrogatmoderns immunförsvar är detta ett problem?

Kjell Asplund:

Det finns en mycket liten riskökning om en annan kvinnas ägg används.

Peter:

Tror du någon kommer att vilja ställa upp som surrogatmamma om man inte får ersättning?

Kjell Asplund:

Ja – det visar erfarenheter från andra länder.

Eskil: Varför säger ni nej till ersättning för surrogatmammor? Spremadonatorer får ju ersättning idag, om än lite. Men ersättning är det?

Kjell Asplund: Vid altruistiskt surrogatmoderskap kan man tänka sig att kompensation ges för rent graviditetsrelaterade kostnader.

Barnlös: Hej. Angående surrogatskap i Sverige, hur långt fram i tiden uppskattar du att det kan bli verklighet?

Kjell Asplund: Se svaret till ”Anna” ovan

Moderator: Därmed slutar vi chatten för i dag. Tack alla som deltagit, ni som fick svar och ni som inte hann få det, och tack till Kjell Asplund!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.