Det kan vara krångligt att själv räkna ut hur mycket man ska deklarera och vilka avdrag man ska göra. Foto: Henrik Montgomery/TT

Chatt: Sista chansen att deklarera – hur gör man?

Uppdaterad
Publicerad

I dag tisdag 2 maj är sista dagen att skicka in inkomstdeklarationen. Har du några funderingar över hur man ska gå till väga? Läs svaren på många frågor som Athina Karapanagiotidou, sektionschef på Skatteverket, svarade på under gårdagen.

Chatten är öppen mellan 14:00 och 15:00.

Chatta med Skatteverket om deklarationen

Peter • Dödsbo. Vad jag har förstått så kan man inte använda rotavdrag för dödsbo då man är flera dödsbodelägare. Är det rätt och varför är det så?


Hej! Ett dödsbo kan få rotavdrag för arbeten som utfördes före dödsfallet. En ensam dödsbodelägare kan få rotavdrag för arbeten som utförs och betalas efter att bouppteckningen har registrerats hos Skatteverket. Om det finns flera dödsbodelägare så måste de upprätta ett arvskifte innan någon kan få rotavdrag. Tänk på att lagfart ska sökas inom tre månader.

Överblick

Markerad händelse

Nu stänger chatten för den här gången – tack för alla frågor ni har skickat in!

Mer information om inkomstdeklarationen och hur du går till väga hittar du på Skatteverkets hemsida. Det går även bra att ringa Skatteverket på 0771-567 567.

Svaren kommer finnas kvar för er som vill ta del av dem senare.

CJS • Jag har gjort en vinst på en bostadsaffär 2022 på 600k. Jag har även ett uppskovsbelopp på 600k. Jag kommer inte att köpa någon ny bostad inom 2023. När ska jag betala in till mitt skattekonto?

Hej! Du kan göra en inbetalning även idag. Beroende på din kvarskatt kommer det eventuellt också beräknas en kostnadsränta. På kvarskatt över 30 000 kronor börjar kostnadsräntan att räknas från och med den 14 februari 2023, för inkomståret 2022. På kvarskatt under 30 000 kronor börjar kostnadsräntan att räknas från och med den 4 maj 2023, för inkomståret 2022.

Du hittar mer information här:

https://www.skatteverket.se/privat/deklaration/betalakvarskatt.4.12815e4f14a62bc048f106ca.html

Stig Parque • Hej!

Det saknas en uppgift om ett ROT-arbete i de förtryckta uppgifterna på min deklaration.
Jag har fått avdrag på fakturan redan.
Jag ligger dock under gränsen för max Rotavdrag, även om denna uppgift inräknas.

Men vad ska jag göra i deklarationen- ingenting?

Hej! Du kan börja med att kontrollera vad som står i meddelandet eller beslutet du har fått gällande ROT-avdraget. Om beloppet saknas och ska redovisas i årets deklaration kan du lämna en övrig upplysning om det så att vi kan kontrollera detta.

Marita Andersson • Hej!
Jag har sålt fondandelar under 2022. Vinsten står förtryckt i deklarationen. Det följde inte ned någon K4 blankett som bilaga. Måste jag ändå fylla i en K4 blankett?

Hej! Om din bank eller ditt fondbolag har lämnat kontrolluppgifter om utdelning, schablonintäkt och vinst eller förlust vid försäljning är uppgifterna förifyllda i din inkomstdeklaration. Då behöver du normalt inte fylla i några ytterligare uppgifter i din inkomstdeklaration. Du kan kolla i din specifikation om det efterfrågas redovisning på bilaga K4. I annat fall behöver du inte lämna in en bilaga.

Anonym • Hej, om man köper in snittblommor till en fotografering/visning får det räknas som en försäljningskostnad(styling) vid beräkningen av försäljning av bostadsrätt, eller ses det som en personlig levnadskostnad och därmed inte avdragsgillt?

Hej! Du får göra avdrag för homestyling och fotografering vid försäljning av din bostadsrätt. Beloppet kan du redovisa på bilaga K6 under kostnader för mäklararvodet mm. Spara därför kvitton och fakturor.

Björn Petersson • Jag är skriven i Sverige men arbetar enbart utomlands. Pengar jag tjänar kommer från Google och är beroende på hur många som tittar på mina Youtube filmer. Pengarna sätts in på mitt svenska bankkonto. Hur deklarerar jag denna inkomst?

Hej! Du behöver deklarera för dina intjänade inkomster under övriga upplysningar. Ange belopp, utbetalare och om du har betalat preliminär eller slutlig skatt.

Sven-Olov Larsson • Min dotter och hennes man har sett sig nödsakade att vara skriva på olika orter. Orsaken är att hon tillträdde en chefstjänst i Härnösand. I förhoppning om att också hennes man skulle hitta ett arbete på samma ort köpte de ett hus i Härnösand. Han har ett arbete i Uppsala kommun men också behov av medicinsk specialist vid Akademiska sjukhuset. De två senaste åren har han gjort avdrag i deklarationen för åtta tågresor tur och retur Härnösand per år. Hon har rest t o r Härnösand minst lika många gånger per år. Minfråga som deklarationsombud är: Visst borde min dotter få göra avdrag för dubbelt boende under de aktuella åren? Hur beräknas ett sådant avdrag?

Hej! För att kunna ta ställning till det kan du läsa i reglerna som gäller för dubbel bosättning, här:

https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/avdragforprivatpersoner/d.4.5fc8c94513259a4ba1d800042835.html#h-Dubbelbosattning

kent kideblå • Äger en villatomt vilken jag "hyr ut" s kl tomträttsgäld. Kostnader fins såsom väg, markinstallationer mm.Hur deklarerar jag ev "vinst"? Kanske går det under "hyr ut upp till 40 000 kr före skatt". Kanske deklarera under inkomst: kapital?

Hej! Använd gärna Beräkningshjälpen för att beräkna den skattepliktiga hyresintäkten som eventuellt ska redovisas i deklarationen. Du hittar länken här:

https://www.skatteverket.se/privat/fastigheterochbostad/hyrautprivatbostad.4.233f91f71260075abe8800033479.html

M • Jag har handlat med terminskontrakt i dollar. Min mäklare har sammanställt vinst och förlust i kronor för varje köp och sälj, men själva inköpspriserna och säljpriserna är intr konverterade till sek. Kan jag ändå deklarera dessa köp och säljvärden så länge som vinst förlust är i sek dvs korrekt?

Hej!
När du handlar med valuta eller värdepapper via en utländsk depå, behöver du ha kännedom om hur detta går till och hur du ska redovisa dina valutatransaktioner i din deklaration.  

Läs mer i nedanstående länk:

https://www.skatteverket.se/privat/skatter/vardepapper/omovrigavardepapper/utlandskvaluta/valutahandel.4.70ac421612e2a997f85800029336.html?q=valuta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.