Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur pratar man med barn om svåra saker? Foto: Matilda Sandberg/SVT

Hur pratar man med barn om det som känns svårt? – Läs chatten med barnpsykologen

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska man egentligen prata med barn om svåra ämnen som coronaviruset, döden eller om barn som far illa? Hur ärlig bör man vara? Här kan du läsa hela Fråga doktorns chatt med Reyhaneh Ahangaran, barnpsykolog och författare, med mångårig erfarenhet från barn- och ungdomspsykiatrin.

Se Fråga doktorn på SVT Play.

Chatta med barnpsykologen om hur du pratar med barn om det som känns svårt

Pinnat inlägg

Här finns länkar till några olika webbsidor där du som ung kan få råd och stöd:

BRIS - Barnens rätt i samhället
Telefon för barn/ungdom: 116 111 (öppet dygnet runt)
Chatt för barn/ungdom (öppet dygnet runt)

Koll på Soc - om Socialtjänsten för barn och unga

Maskrosbarn - för unga med förälder som har ett missbruk, psykisk sjukdom eller utsätter dig för våld

Umo.se - om sex, hälsa och relationer

Hej alla! Stort tack för alla frågor och funderingar som kommit in! Tyvärr hann jag bara svara på en bråkdel men hoppas att ni som behöver mer hjälp kan hitta det via länkarna nedan eller via skolhälsovården, vårdcentralen eller BUP.

Allt gott! /Reyhaneh

Stort tack för alla bra och viktiga frågor! Tyvärr hinner vi inte svara på allt, men alla besvarade frågor finns att läsa här framöver. Ta hand om dig!

Amirali • Vad ska man göra om det är pinsamt att prata med andra

Hej! Det är inte ovanligt att man kan känna sig blyg inför andra, men det ska aldrig behöva kännas så jobbigt att det blir som "stopp" med att kunna prata med någon. Mina bästa tips är att ta hjälp av en vuxen som kan stötta dig, och sen träna steg för steg att öva dig på att prata med andra. Man kan börja med att säga hej och när man känner sig trygg med det kan man fortsätta med mer. Stort lycka till!

Maja • Hur bemöter jag ett barn som har en förälder som mår psykiskt dåligt?
Barnet är 4 år o har blivit orolig på sistone.Hur kan jag prata med barnet?

Hej! Du kan hitta en del bra info på sidan www.kuling.nu om litteratur mm. Tveka inte att ta hjälp av någon från BVC eller psykolog på vårdcentral om det blir för svårt. Lycka till!

Godis • MÄR ÄR CHATTEN SLUT?❤️🧡💛💚💙💜

Hej! Vi avslutar chatten om ungefär fem minuter.

Hanna • Hur mycket krävs för att socialtjänsten ska agera?
I mitt fall har det kommit in flera orosanmälningar, från skola och polis, och anonyma.

Hej! Socialtjänsten ska alltid agera på något sätt om de är oroliga för att ett barn/en ungdom far illa. Om du själv inte tycker att du får den hjälp du behöver, prova att höra av dig till soc själv och säg vad du behöver hjälp med! Du kan också ringa BRIS på 116 111 och rådgöra med dem! Lycka till!

Alva • Jag är så orolig över att min farmor ska dö har du något tips ?

Hej! Mitt bästa tips är att prata med någon om din oro, har du en förälder du skulle kunna prata med? Eller skolsköterska/skolkurator? Ofta känns oro lite bättre när man delar sina tankar med någon annan. Lycka till!

Kalle • Hej! Jag har en dotter som blivit utsatt för sexuellt övergrepp. Sedan jag och hennes mamma fick reda på detta (hon önskade att vi ej skulle få det) och polisanmält det. Så har hon varit så arg och upprörd och vill ej ha med oss att göra. Hon känner sig sviken av oss

Hej! Först vill jag bara säga att det var helt rätt gjort av er att anmäla. Er dotter kanske inte förstår det nu men hon kommer förstå det sen, sånt här måste man ta på allvar. Kan ni gå och prata med någon tillsammans? Så ni har en tredje part som "medlar" mellan er? Och att personen kanske kan prata enskilt med er dotter också om det som hänt? Önskar er stort lycka till!

Bannanalina • Min BFF ska flytta till ett annat land och mina föräldrar får inte veta det bara jag och han eller hon är min enda vän i skolan och nu mår jag lite dåligt vad ska jag göra Mitt namn som heter nu Är det inte mitt namn jag vill måla men jag tog någon annans namn

Hej! Det verkar som att du har många funderingar kring mycket. Kanske kan du prata med din skolkurator eller ringa BRIS? De har telefonnummer 116 111, ta hand om dig!

Häst • Vad ska man göra på sin första mens?

Hej! Du behöver inte göra så mycket. Hitta ett mensskydd som passar dig, sen är det bara att fortsätta med livet 🌼 Lycka till!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet