Live

Chatta med experterna efter räntebeskedet

Riksbanken har ännu en gång höjt styrräntan. Vad innebär beskedet för sparandet, bolånen, hyran, pensionen och familjeekonomin?

Riksbanken har ännu en gång höjt styrräntan. Vad innebär beskedet för sparandet, bolånen, hyran, pensionen och familjeekonomin?

Chatta med experterna efter räntebeskedet

Pinnat inlägg

Klockan 15 kan du chatta med Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, och Christina Sahlberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer. Ställ din fråga i chatten redan nu!

Nu måste vi tyvärr avsluta men tack för alla bra frågor och tack till experterna Emma Persson och Christina Sahlberg. Fortsätt gärna följa vår bevakning kring räntebeskedet på svt.se

Rasmus • Om man har ett gemensamt bolån är det max 100.000 per person för att få tillbaka 30% eller blir det 100.000 ihop då båda står på lånet? Om man inte betalat tillräckligt hög skatt för motsvarande 30 av räntan ränta får man inte tillbaka hela beloppet då?

Hej Rasmus,

Det som gäller är 100 000 per person om man har betalat tillräckligt med skatt och står som ägare på halva lånet. Annars kan du flytta över avdragsmöjligheten till din partner om hon/han har betalat mer skatt.

Purdie • Om man har möjlighet, är det bra att amortera av så mycket som möjligt i så snabb takt man kan nu för att minska sina räntekostnader?? På bolån alltså.

Hej! Svårt att svara på utan att veta mer om din belåningsgrad och ekonomi i övrigt. Men inte på bekostnad av allt annat sparande tycker jag.

Linnéa • Vad ska man som förstagångsköpare tänka på angående att ta bolån till bostadsrätts nu när räntan höjs?

Hej! I kreditkalkylen tar banken höjd för att du ska klara mellan 6-8 procents ränta så du får lite hjälp av dem att räkna. Men bara du vet hur mycket du vill lägga på ditt boende. Ta höjd för att ha råd att leva också :) Men räntorna är inte höga ur ett historiskt perspektiv.

David • Är det möjligt att bostadsmarknaden går på uppgång eller att den negativa prisutvecklingen stannar av nästa år

Hej David. Absolut möjligt. Vi såg ju under Coronapandemin hur förväntningarna om sjunkande priser avstannade och börsen återhämtade sig fort. Men det omvända är också möjligt. Vi får helt enkelt vara beredda på att allt kan hända.

Olof • Är nu en bra tid för att ge sig in i bostadsmarknaden (alltså köpa)?

Hej! Tajma marknaden är i princip omöjligt så gör ett köp om du har behovet och marginaler i din ekonomi. Huruvida läget var optimalt eller ej vet vi först i efterhand.

Hanna • Hej! Jag månadssparar varje månad i olika fonder och till den största delen i en indexfond. Bör jag avvakta med att investera mer i dessa fonder och istället ha mina pengar på ett sparkonto eller hur bör man tänka i dessa tider?

Hej Hanna,

Bra där, indexfonder anser jag vara det bästa sättet att spara på. Om du har en bra buffert så tycker jag att det är utmärkt att fortsätta att investera - nu när börsen har gått ner. Den kan självklart gå ner mer men det är ofta i dessa lägen som man kan göra bra köp.

walter • Nordea höjde sin listränta i veckan, kommer dom göra en ny höjning i november nu när styrräntan höjdes

Hej! Jag tror att de gjorde de för att de räknade med den här höjningen. Vad de gör framåt får du fråga dem :)

Johan W • Hur länge kommer vi se höjningar innan det vänder neråt?

Hej! I vår prognos tror vi att Riksbanken börjar sänka tidigare än vad de själva tror. Vi tror att en sänkning kan komma i slutet av nästa år. Men mycket kan hända såklart.

Ulla • Vilket är bästa att? Att sälja innehavet på ISK nu eller låta det vara som det är och ha is i magen? Kommer att behöva ta ut pengarna om två till tre år.

Hej Ulla,

Ja det är en bra fråga. Och något jag inte kan råda dig om. Men om det vore mina pengar så skulle jag låta dem sitta kvar - det troliga är att börsen kommer att ha gått upp inom 3 år. Lycka till!