Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Riksbankens avgående chef Stefan Ingve kommenterar riksbankens senaste beslut om räntan. Foto: David Westling

Riksbanken presenterar ännu en storhöjning av styrräntan

Uppdaterad
Publicerad

Riksbanken höjer styrräntan med 0,75 procentenheter till 2,5 procent – den högsta nivån på 14 år. Redan i början av nästa år väntas ännu en höjning, enligt Riksbanken.

– Den ovanligt höga inflationen har krävt ovanligt stora räntehöjningar, säger riksbankschef Stefan Ingves på en pressträff.

Senast för två månader sedan höjde Riksbanken styrräntan med 1 procentenhet – det var den största höjningen på nästan 30 år och ett försök att mota stigande priser och ökad inflationstakt. Nu kom alltså ännu en höjning, precis som i många andra länder den senaste tiden.

Stefan Ingves säger på Riksbankens pressträff att prisökningarna i Sverige just nu är de högsta sedan början av 1990-talet.

– Företagen planerar att fortsätta höja priserna om man ser till företagens prisplaner, säger Ingves.

– För att värna inflationsmålet höjer vi räntan med 0,75 procentenheter till 2,5 procent. Det mest troliga är att räntan behöver höjas ytterligare i början av nästa år för att stanna någonstans nära 3 procent de kommande åren. Men det råder mycket stor osäkerhet kring inflationsutvecklingen, och räntebanan är en prognos och inte ett löfte.

Stor risk att höga inflationen biter sig fast

Inflationen har under året legat på rekordhöga nivåer. Inflationstakten enligt KPIF var 9,3 procent i oktober, vilket var en nedgång från september då inflationstakten var 9,7 procent. Månadsförändringen från september till oktober var -0,1 procent. Men många bedömare tror på en fortsatt ökad inflation under vintern. Riksbanken tro att inflationen kommer att falla tillbaka under nästa år.

– Det betyder inte att priserna behöver falla, det räcker priserna stiger i en långsammare takt, säger Ingves.

SVT:s ekonomikommentator: Fortfarande låg ränta

Historiskt sett är styrräntan trots dagens höjning fortfarande väldigt låg, konstaterar SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

– Och realräntan, alltså räntan minus inflation, är fortfarande negativ.

Dagens räntebesked var det sista med Stefan Ingves som riksbankschef. Vid årsskiftet tar Erik Thedéen, avgående chef för Finansinspektionen (FI), över. Nästa räntebesked kommer den 9 februari.

Stockholmsbörsen vänder upp under förmiddagen efter Riksbankens besked. Det breda OMXS-indexet låg på knappt 0,3 procent plus vid 10.30-tiden.

Hur fungerar styrräntan? Sparekonomen Joakim Bornold reder ut frågetecken i räntedjungeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.