Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sparekonom Shoka Åhrman ger tips på vad du ska tänka på när du förhandlar med banken om bolån. Foto: SVT

Lista: Riksbanken höjer styrräntan – tänk på det här när du förhandlar bolån med banken

Uppdaterad
Publicerad

Riksbanken höjde i dag räntan ytterligare. För den med bolån kan det innebära flera tusen mer i kostnad varje månad. Att byta bank kan vara ett sätt att minska utgifterna, enligt sparekonomen Shoka Åhrman.

– Det är inte så komplicerat att byta bank som många tror, säger hon i Morgonstudion. 

Riksbanken kom i dag med räntebesked. Bankerna följer normalt styrräntan och höjningen i dag påverkar därför bland annat den som har bolån. Redan innan räntebeskedet hade två storbanker valt att höja sina rörliga boräntor – fler lär följa efter nu. Fast eller rörlig ränta på bolånet är frågan som många ställer sig. 

– Just nu ser vi att de rörliga och bundna räntorna ligger ganska nära varandra och att det inte är så stora skillnader. Så att binda blir absolut en extra kostnad, men det är också en försäkring, säger SPP:s sparekonom Shoka Åhrman i Morgonstudion. 

I klippet ovan listar Shoka Åhrman vad du ska tänka på när du förhandlar med banken om boräntan 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.