Foto: Henrik Sköld, SVT

Frågor och svar med Miljöpartiets språkrör partiledare Gustav Fridolin

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s läsare och tittare fick chansen att ställa frågor till Gustav Fridolin på plats i Almedalen. Här ser du några av frågorna som ställdes och besvarades av partiets språkrör.

Erik: Hej! Tror du fortfarande på MP som Sveriges tredje största parti?

Gustav Fridolin (MP): Jag tror gröna partier kommer vara en betydande politisk kraft i många länder framåt, också i Sverige.

Almedalen 2017

Johan: Hej! Varför ny jämställdhetsmyndighet? Har vi inte tillräckligt med myndigheter i detta land?

Gustav Fridolin (MP): Det är bra med en myndighet som samordnar arbetet med t ex stöd till kvinnojourer, insatser mot hedersproblematik etc. Därför har regeringen, V och Liberalerna gemensamt drivit fram myndigheten.

Maja: Ni kommer väl inte att samarbeta med SD?

Gustav Fridolin (MP): Nej.

Frågvis: Hur kan ni kalla er ett ”miljövänligt parti” när barn nekas vegankost i skolorna? Är inte det diskriminerande gentemot barn som tänker på djur och miljö?

Gustav Fridolin (MP): Jag tycker barn som vill ska kunna få vegankost. Men det beslutas kommunalt.

Populus: Många vet att små saker i vardagen kan göra stor nytta (tex ta trapporna istället för hissen). Varför tror du att cykelfrågan inte ses som ett så stort förslag?

Gustav Fridolin (MP): Det är intressant. För det är klart att kan vi bygga städer där barn är trygga att cykla till skolan handlar det om så mycket mer runt täta och trygga städer. Städer som är bra för barn är bra för alla.

Jan: Varför vill Miljöpartiet införa kvotering i bolagsstyrelser? Det är ju rena motsatsen till jämställdhet då man diskriminerar män. Jämställdhet går ju ut på att kön inte ska spela någon roll!

Gustav Fridolin (MP): För att få jämställda arbetsplatser behövs också jämställda ledningar. Idag är det i princip en kvotering av män när kvinnors kompetens inte tas tillvara, därför har vi föreslagit kvotering av bolagsstyrelser.

Kettil: Är det dåligt att vara svensk nationalist men bra att vara kurdisk nationalist?

Gustav Fridolin (MP): Det måste ju handla om hur man själv definierar begreppet nationalist, inte sant?

Mathias: Är ni för kvotering?

Gustav Fridolin (MP): I vissa sammanhang, som verktyg för att nå jämställdhet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2017

Mer i ämnet