Allergiläkaren Victoria Strand svarade på frågor om astma och allergi. Foto: Eva Renström/SVT

Hur kan man lindra sin astma eller allergi?

Uppdaterad
Publicerad
Hur kan min pollenallergi lindras? Varför får jag astma på våren? Vad ska man göra om man misstänker att man har en allergi? Allergiläkaren Victoria Strand svarade på era frågor i en chatt.

Läs hela chatten här nedan.

Vanliga frågor

Vad ska pollenallergiker och astmatiker tänka på i coronatider?

Vad är egentligen astma?

Astma och ärftlighet

Ingår astmatiker i riskgrupp för coronavirus?

”Dubbla astmamedicinen när du blir förkyld”

Vad är skillnaden mellan allergi och överkänslighet?

Kan man utveckla allergier som vuxen?

Vad ska man göra om man misstänker en allergi?

Vad görs på vårdcentralen för att utreda allergi?

Kraftigt pollenallergisk trots medicin – vad ska jag göra?

Lindrade jordnötsallergin – med jordnötter

Hur utreder man allergi mot antibiotika och penicillin?

Kontaktallergi hos barn

Varför sväller min läppar upp?

Vad kan jag göra åt mina nässelutslag?

SVT rapporterade · Chatta med allergiläkaren

17.27
Hej och välkommen till kvällens chatt med allergiläkaren Victoria Strand!

I vårt temaprogram hittar du många vanliga frågor och svar om astma och allergi – kolla gärna där om din fråga fått svar: Till programmet på SVT Play
18.46
Hej!
Jag är en vuxen man som är allergisk mot häst, hund och katt. Nu funderar vi i familjen på om vi ändå skulle kunna ha en kanin som mestadels bor i en utebur och ibland - under vintern - i en bur i tvättstugan i källarplanet. Eller är kanin en veritabel allergibomb även på avstånd?
Hej, är nog risk att du blir allergisk mot kanin, pälsdjuren är lika. Om du håller dig borta från den kan det gå bra. Men barnen kanske bär med sig allergen in i hår och kläder? Man kan prova men redan från början tala om att det kanske inte går och det kanske inte märks förrän efter månader
18.46
Mitt barn på två år får röda fläckar i framför allt knävecken, särskilt om man inte smörjer varje dag. Har förstått att det är atopiskt eksem. Kan man bli av med det, eller kommer det följa med henne resten av livet, i någon form?
Väldigt vanligt och försvinner för många då man blir äldre. Smörj gärna med mjukgörande dagligen och alltid efter vatten.
18.47
Har SHR (fick det sedan 20 år efter kikhosta i vuxen ålder. )Får astma mediciner som inte hjälper. Hostar dygnet runt. Läkarna säger att jag har astma och samtidigt att det inte är det?? Räknas det som astma. Vad kan man få för hjälp? Finns det något för det här tär både fysiskt och psykiskt.
Man kan ha SHR OCH astma samtidigt. Astmamedicin hjälper inte för SHR, finns inga mediciner. Är jobbigt men trösterikt är att det inte förstör lungorna eller kan ge farliga attacker.
18.47
Hej! Jag har Hassel, Al och Ek allergi. Får andnöd när jag är ute och går om det är höga halter men det går över när jag kommer inomhus. Kan man anstränga sig utan medicin ändå trots att man får svårt att andas, eller är det farligt i längden? Det brukar inte vara så många dagar i taget. Finns det något annat än kortison, antihistamin och astmamedicin som kan hjälpa?
Om du får besvär tyder det på att du redan har en inflammation i luftrören och den försvinner inte när du går in. Kan göra att du blir känslig för annat också. Bästa att ta inhalationskortison under pollenperioden för att skydda luftrören. För allergin; kombinera antihistamin och näskortison. Skölja näsan är bra också.
17.58
18.54
Grön snuva,, kan det vara allergi??
Allergisnuva brukar inte vara grön, tyder mer på en infektion
18.54
Har ofta ont i halsen den här årstiden, har funderat på om det kan vara allergi. Känner mig inte dålig i övrigt. Får inte heller snuva, utan sätter sig just som lite svidig hals. Kan det vara allergi tro?
Låter inte som allergi, brukar vara mer klåda i hals än sveda - och besvär från näsa och ögon.
18.54
Kan ni reda ut förkylnings astma till skillnad från ”vanlig” astma. Jag får ofta höra när jag är förkyld att jag ha just förkylnings astma.
Astma är alltså känsliga luftrör som reagerar på olika saker. Ibland är den allergisk (pollen, pälsdjur) ibland mer vid infektioner, kroppsansträngning och kyla. Och ibland både och. Många som har lite pollenallergi med bara besvär ögon och näsa har också infektionsastma på vintrarna med långvarig hosta. Inhalationskortison när du blir förkyld kan lindra och göra att du inte får besvär
18.55
Hej! varmt tack gör att ni finns där! Vad är Quinködem? Allergibetingat? Hat inte allergi. Svullnade upp i munnen, tungan låg i en svullen grop, chockad men lugn, läkarbesök. 3 år sedan. En äldre läkare visste vad det var. Deslokapron. Ingen tydlig användning. Händer ibland, svullen på överläppen, under ögonen, ena kinden..så håller det på. De säger stt jag har ett sviktande immunförsvar. zär multisjuk; sköldkörteln, PMR... Mycket tacksam för svar, ett råd.
Sällan allergibetingat. Kan bero på läkemedel, infektioner, nedsatt immunförsvar. Du kanske kan hitta ett mönster i att det kommer när du är extra trött och sårbar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fråga doktorn

Mer i ämnet