Foto: AntonKarlsson/SVT

Läs chatten om astma och allergi

Uppdaterad
Publicerad

Fråga Doktorn handlade den 1:a maj om allergi och astma. Efter programmet chattade allergisköterskan Hanna Blomqvist och doktor Karin Granberg med tittare. Frågor och svar hittar ni här nedanför.

Se Fråga doktorn på SVT Play  

Chatta om astma och allergi

Tusen tack för frågor från er tittare och svar från Karin och Hanna! Nu avrundar vi. Som vanligt hinner våra experter inte svara på alla frågor. Har man problem med sina allergier råder Karin och Hanna att ta kontakt med sin vårdgivare och beskriv era problem där. Trevlig 1:a maj-kväll!

Gunilla • Hej. Vad är tyst astma för vuxna. Livshotande?

Tyst astma låter inte. Inga pip i luftrören. Svårare att upptäcka. Viktigt med behandling. Uppföljning via spirometri

Viktigt att följa upp för behandlingskontroll. Viktigt med grundmedicinering

Josefine • Om man är flisbilschaufför och får rinnande ögon och kli i halsen är man då allergisk mot sågspån? Vad bör man göra då?

Prova att ta allergi tablett dagligen . De dagar du kör flisbilen

Kerstin • Kan allergimedicin påverka pk-värde?

Nej

Anna • Natthosta kan alltså bero på astma. Vad är hönan och ägget när det gäller refluxbesvär och astma? Vilken behandling är bäst för att få stopp på rundgången?

När jag hostar liggande kommer väl mer magsaft in i luftstrupen, då försämras astman och då hostar jag ju mer. (Frågar pga tipset på chilibehandling som inte vore bra för mig med reflux. 55+)

Prova att behandla med syra nedsättande medicin 2-4 v. Receptfritt Om hostan försvinner var syran orsaken. Om hostan inte försvinner- boka tid på hälsocentralen för bedömning, spirometri

Gunilla • Hej. Jag har en astma som medicineras med trimbow 2×2 och alvesco 2×1 till lunch. Jag har vortex spaser. Min normala peff ligger ca 450. Jag tycker det är svårt att veta hur fort jag ska söka hjälp. Jag har ju både aeromir autohaler och pariboy med ventolin hemma.

Hej Gunilla! Astma kan vara en svår sjukdom att leva med. Ser att du har de viktiga läkemedelsgrupperna. Där är det viktigt att man kan få träffa en astmasköterska och ha en dialog kring hur livet ser ut och vad man kan justera för att underlätta. Har du andnöd som inte går över efter inhalation så behöver du söka vård akut. Be om att få kontroll om du är osäker.

Vad är IGE värdet för en frisk person? • Kan en genomgången sepsis göra att allergier blir både annorlunda och värre? Från pollen till diverse matallergier.

Nej. Genomgången sepsis bör inte förvärra allergiska besvär

Ullis • Jag fick en anafylaktiskt chock av ananas. Hör det ihop med något slags pollen eller gräs?

Ja. Det kan vara en korsreaktion. Ha antihistamin tabletter , kortisontabletter och adrenalin spruta hemma

Nina • Skölj munnen med vichy vatten har min läkare gett mig som råd, minskar risken för svamp/Carina

Ja, bra råd!

Vad är IGE värdet för en frisk person? • Skölj/Drick Vichyvatten efter kortisonspray, har testat detta länge och klarar mig utan besvär munnen.

Det är bra!!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet