Karin Granberg, Henrik Wahlström och Katrin Skogberg Wirén Foto: SVT

Läs chatten om bipolär sjukdom

Uppdaterad
Publicerad

Här chattade vi om bipolär sjukdom med Henrik Wahlström, sociala medier-profil, Katrin Skogberg Wirén, psykiater och Karin Granberg, läkare.

Chatta om bipolär sjukdom

Pinnat inlägg

Här chattade vi om bipolär sjukdom med Henrik Wahlström, sociala medier-profil, Katrin Skogberg Wirén, psykiater och Karin Granberg, läkare. 🙂💬

mayvor hämquist • tack för idag

Astrid Nikula, Finland • Tack för ett fint program som gav många infallsvinklar med tanke på framtiden! Och nyttiga länkar.

Tack så mycket för alla intressanta frågor. Vi har skrivit så fingrarna glöder, men bara hunnit med en bråkdel. Hoppas att ni hittar svar på det ni undrar i andra personers frågor!

Tack för att ni deltagit och tittat på oss i kväll.

Ha en fin kväll!

Tack för ikväll! Det har ramlat in över 600 frågor, men vi hinner tyvärr inte svara på fler här. Jag vill skicka hopp och pepp till alla er där ute som balanserar på era balansbommar, och till er som lever nära sjukdomen!

Tack för alla frågor idag, och för alla svar! Nu stänger vi för denna gång.

Ottilia • Henrik: säger du att du ÄR bipolär eller att du HAR bipolär sjukdom?

Personligen säger jag båda två. Men när jag nyligen hade fått diagnosen ville jag inte säga att jag VAR bipolär, då jag ville försöka skilja diagnosen från "mig". Idag funkar båda två för min del, det viktiga är att det är den som har sjukdomen som får bestämma hur de blir omnämnda. Jag gjorde en undersökning om detta bland några hundra personer med diagnosen på min instagram. Drygt 50% föredrog att de HAR bipolär sjukdom, omkring 20% att de ÄR bipolära och 30% tyckte att båda gick lika bra.

Tack för att ni tittat och stort tack för ert engagemang och alla frågor ni skickat

MVH

Karin

Göran • @Nils tredje gången ni besvarar samma fråga. Men stort Tack för programmet, Jag skall nu berätta att jag är bipolär utanför närma släktingar. Än en gång Stort Tack, sa till mina barn med familjer att titta på programmet 😃

Vad kul att höra att du vill samla mod till dig för en så bra sak. 💙 Och vissa svar kanske ändå tål att få upprepas 😉

Krista • Har anhörig som är bipolär 2, som lätt blir både kränkt och arg och skäller ut alla som står närmast. Är detta en del av symtomen?

Det beror på om detta sker i eller mellan skoven. I skov kan det vara det. Det kan även vara personlighetsdrag eller att hen inte mår bra på annat sätt.

AB • Varför tillåter inte Försäkringskassan sjukskrivning vid depression?

Försäkringskassans bedömning beror på diagnos, arbetsuppgifter hur lång tid som sjukskrivningen pågått samt det underlag som läkaren skriver . Det ska framgå objektiva fynd och konsekvens av sjukdomen, på vilket sätt nedsätts arbetsförmågan mm. Läkaren kan skicka in komplettering till FK om de önskar ytterligare underlag eller förtydligande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.