Ulf Näslund, professor i kardiologi vid Umeå universitet, Sofia Rågenklint, programledare Fråga doktorn, Emma Nyman, biomedicinsk analytiker vid Hjärtcentrum på Norrlands universitetssjukhus och Karin Granberg, läkare i Fråga doktorn. Foto: SVT

Läs chatten om hjärtat

Uppdaterad
Publicerad

Experterna svarade på era frågor om hjärtat, hjärtsjukdomar och EKG-tekniken.

Chatta om hjärtat

Pinnat inlägg

Här svarade experterna på frågor om hjärtat, dess sjukdomar, samt EKG-tekniken som används för att hitta dem:
- Ulf Näslund, professor i kardiologi, UmU
- Emma Nyman, biomedicinsk analytiker, Hjärtcentrum NUS
- Karin Granberg, läkare Fråga doktorn

Fick du inte svar på din fråga? Vänd dig till sjukvården om den rör ditt hälsotillstånd. Eller skicka den till fragadoktorn@svt.se om det är av mer nyfiken karaktär 🙂

Tack för alla frågor, och till experterna som chattat 💙 På återseende i fler chattar framöver. 🙂 Härmed avslutas kvällens chatt.

Tack för era frågor - ha en fin kväll!

Vänligen // Emma

TACK för att ni tittar och TACK för alla era frågor i kväll

Många vänliga hälsningar / Karin

Hans • Vad är svårt att hitta på en ekg? alltså, finns det små små grejer i ekg kurvorna som kan visa på att något är fel, men som är svårt att se om man inte är jättenoggrann?

Det är sant. EKG kräver vana att se de olika små skiftningarna. De stora avvvikelserna är lättare att se

Lili • Via helgöppet vårdcentral hamnade jag på hjärtavdelningen. Fick inlagt en stent. Mådde sämre ett par veckor. Nu hugg o stick emellanåt då jag promenerar,. Inte kärlkramp. Ingen uppföljning varken snart eller längre fram.???

Det tillhör rutinen vid alla sjukhus att man får uppföljning efter PCI med stent. Har du kontaktat din hjärtmottagning?

Göran Larsson • Har fått kärlkramp och fått medicin men efter att jag tagit den har jag också fått yrsel vad kan det bero på? Är medicinen orsaken och finns det någon annan som gör att jag inte blir yr?

Det kan vara så att du fått medicin som sänker blodtrycket och blodtrycket blivit så lågt att du får yrsel. Det är av värde att se över din medicinering. KOntakta din Hälsocentral / Vårdcentral

Maria • Jag har tagit ekg och fått reda på att jag har högersidigt skänkelblock, är det något som jag bör kolla upp och gå vidare med ?

Högersidigt skänkelblock är inte så ovanligt och har inte samma allvarliga betydelse som vänstersidigt skänkelblock. Har du inga särskilda symptom behöver detta inte betyda något för dig.

Gunnel • Efter att ha haft en infektion och ätit penecillin vaknade jag av att hjärtat slog konstigt. Jag var kallsvettig och kände mig svag. Ambulans kom och ekg visade på pågående hjärtinfarkt. Blodprovet som togs på akuten visade inget tecken på hjärtinfarkt. Jag fick åka hem efter några timmar. Det här är några år sedan och jag har alltid undrat vad detta berodde på.

Det finns EKG-förändringar, som kan ge misstanke om hjärtinfarkt, men sedan bekräftas inte misstanken av blodprover, nya EKG-undersökningar och av symptombilden.

Margareta • I samband med mönstring uppmärksammades att min son, nu 19 år, har en regelbunden vilopuls på 120-130. Han är besvärsfri, fullt frisk o vältränad. Det har gått 1 år och de undersökningar (bla RF-ablation) som gjorts har inte resulterat i någon åtgärd. Vad bör vi göra?

Han bör tala med den kardiolog, som behandlat honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.