Foto: SVT

Läs chatten om hur du behåller god hälsa

Uppdaterad
Publicerad

Studier visar att det skett stora förändringar när det gäller åldrandet. En 70-åring idag kan ha samma fysiska och intellektuella kapacitet som en 50-åring hade för 30 år sedan. Här kan du läsa hela chatten med Ingmar Skoog, seniorforskare vid Göteborgs universitet, och Karin Granberg, läkare hos Fråga doktorn.

Chatta om hur du behåller god hälsa

Tack för ikväll! Ta hand om er!

Tack att ni tittar och skriver. Ha en fortsatt fin kväll

Ave • Vad för idrott kan man utöva vid osteoporos? Jogga? Bollsport? Padel? Jag frågade förra gången men hittade inget svar😀

Träning med kroppen som belastning. Promenera, gå med stavar, gå i skogen. Jogga om du inte finns risk att du ramlar. Stimulerar ben nybildning Det är bättre än simma och cykla.

Gym är bra för att stärka muskulatur och på så vis minska risk för fall.

Padel är roligt och bra men har en högre fall och skaderisk än mera "kontrollerad "motion utan snabba lägesändringar

Torkar • Blodtryck! Vårt naturliga blodtryck går upp med ålder! Kan det vara farligt att behandla blodtrycksnivår till säg 135/85, när man är 80 år!?

Ja. Blodtrycket stiger med åldern. Att behandla ner till 135/85 är bra även om du är 80 år. Om du får yrsel kan det vara av värde att kontrollera blodtrycksserie med morgon och kvällsvärden , alternativt en 24 timmars blodtrycksmätning. Ibland bör blodtrycksmedicinen fördelas morgon och kväll, bara på morgonen, eller bara på kvällen. Blodtrycket ska inte sänkas så lågt att du får yrsel och riskerar att falla

Edith Wallin • Jag undrar hur man ska behandla återkommande urinväginfektioner med åtföljande antibiotikabehandling. Långtidsbehandling? Hur? Är 85 år

Hej Edith!

I första hand resistensbestämning vid urinvägs infektion, för att säkerställa att du får rätt antibiotika. Östrogen vagitorier / tabletter att föra upp i slidan stärker slemhinnan och " tätar" minskar risk för urinvägsinfektion.

Ev cystoskopi - finns det blåsstenar i urinblåsan. Gyn undersökning- har du framfall?

Undersökning med bladderscan ( på lab på hälsocentralen ) för att se om du tömmer urinblåsan . Om det finns urin kvar i blåsan ökar risk för urinvägsinfektion.

Långtidsbehandling med antibiotika kan vara ett alternativ om inget annat alternativ finns

Tack för alla frågor. Hinner tyvärr inte besvara de alla. Tack för idag. Har varit roligt att besvara så gott det går

Karin • Tack

Barbro • Tack för ett jättebra program. Ni är toppen.

Nu är det dags att runda av chatten! Tack för alla frågor 💙

Fingerborgsblomman • Är demens ärftligt?

Det finns en ärftlighet. Hur stor den är beror på hur tidigt anhöriga fick demensen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet