Julmatschatt med Zeina Mourtada
Leo • Hej Zeina!
Har du tips på hur jag kan använda mina julrester till en god pastasås?
Med grönkålen kan du göra en god pesto. Följ ett klassiskt pestorecept men byt ut basilikan mot grönkål. Har du gravad lax eller kallrökt lax kan du göra en gräddig pastasås med vitlök, vänd ner laxen och smaksätt såsen med saffran.
Leo • Hej Zeina!
Har du tips på hur jag kan använda mina julrester till en god pastasås?
Med grönkålen kan du göra en god pesto. Följ ett klassiskt pestorecept men byt ut basilikan mot grönkål. Har du gravad lax eller kallrökt lax kan du göra en gräddig pastasås med vitlök, vänd ner laxen och smaksätt såsen med saffran.
Fransisco • Tips på julgodis som är både laktos och glutenfritt? God jul!
Smörkola tillagad med laktosfri smör är så gott och du gör det snabbt i en kastrull. Smörkolan kan du behålla neutral eller smaksätta med allt från choklad ´, citron till flingsalt.
50 g mjölkfritt margarin
3 dl strösocker
3 dl sojagrädde eller annan mjölkfri gräddersättning som havregrädde eller kokosgrädde
1 1/2 dl ljus sirap
1 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och låt koka på svag värme till 125°C, det tar 25-30 minuter i en kastrull som mäter ca 21 cm i diameter (väljer du kokosgrädde så tar den cirka dubbelt så lång tid att komma upp i 125°C). Rör då och då. Häll upp kolasmeten i en liten bakpappersklädd form, ca 15x20 cm (för 40 bitar). Låt svalna i rumstemperatur.
Kalle Banan • Hej Zeina! Vilka julbordsrester tycker du gör sig bäst på en pizza?
Grönkål är riktigt gott på pizza. Även sill är över förväntan gott. Pizza Bianco, alltså en "vit" pizza utan tomatsås passar perfekt med julbordsrester. Få till en bra pizza deg, toppa med ost och sedan med lite gott och blandat från julbordet. Skjuts in i ugnen!
Frida • Hej Zeina! Jag tänkte för första gången ge mig på att göra egna köttbullar till årets julbord. Vilket är ditt bästa recept? Hur får jag dem extra saftiga?
8 portioner köttbullar
1 kg köttfärs av valfri sort
1,5 dl mjölk eller grädde
1 dl ströbröd
1 ägg
1 tsk dijonsenap
1 lök
2 msk kinesisk soja eller fond
1,5 tsk salt
1 tsk malen kryddpeppar
Finhacka löken, stek i olja/smör och en klick smör tills den får färg. Ställ åt sidan och låt kallna. Blanda ströbröd och mjölk i en skål, låt svälla i 10 min. Blanda sedan samman alla ingredienser ordentligt och låt stå i 15 min. Fukta händerna och rulla köttbullar. Lägg på en plåt. Värm ugnen till 200°. Ta in plåten mitt i ugnen och låt bakas i ca 15 min
… • Vad kan man enkelt laga till julbordet som inte kräver mycket tid och många ingredienser?
Köttbullar är en klassiker som man enkelt gör på få ingredienser. Ett tips är att rulla köttbullarna och sedan lägga på en plåt. Tillaga i ugn på 225° i ca 15 min. Servera med rödbetssallad och potatis. Lycka till!