Zeina Mourtada avslöjar sina knep om julmaten. Ställ dina frågor i chatten Foto: TT

Chatta om julmat med matprofilen Zeina Mourtada

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det jul igen och det innebär mängder med julmat. Frågan är hur god den blir. Undrar du hur man får lussebullarna extra saftiga eller vad du kan hitta på med resterna från julbordet. Matprofilen och bloggaren Zeina Mourtada svarade på frågor om julmaten.

Julmatschatt med Zeina Mourtada

Leo • Hej Zeina!
Har du tips på hur jag kan använda mina julrester till en god pastasås?

Med grönkålen kan du göra en god pesto. Följ ett klassiskt pestorecept men byt ut basilikan mot grönkål. Har du gravad lax eller kallrökt lax kan du göra en gräddig pastasås med vitlök, vänd ner laxen och smaksätt såsen med saffran.

Pinnat inlägg

Nu rundar vi av denna chatt. Stort tack för alla bra frågor och stort tack till Zeina för hennes svar. Nu vill vi önska alla en fantastisk julafton.

Pinnat inlägg

Leo • Hej Zeina!
Har du tips på hur jag kan använda mina julrester till en god pastasås?

Med grönkålen kan du göra en god pesto. Följ ett klassiskt pestorecept men byt ut basilikan mot grönkål. Har du gravad lax eller kallrökt lax kan du göra en gräddig pastasås med vitlök, vänd ner laxen och smaksätt såsen med saffran.

Pinnat inlägg

Välkommen till julmatschatten. Här kan ni ställa frågor eller funderingar till matprofilen Zeina Mourtada. Hon svarar på dina frågor från 10.30 men ställ dina frågor redan nu!

Fransisco • Tips på julgodis som är både laktos och glutenfritt? God jul!

Smörkola tillagad med laktosfri smör är så gott och du gör det snabbt i en kastrull. Smörkolan kan du behålla neutral eller smaksätta med allt från choklad ´, citron till flingsalt.

50 g mjölkfritt margarin

3 dl strösocker

3 dl sojagrädde eller annan mjölkfri gräddersättning som havregrädde eller kokosgrädde

1 1/2 dl ljus sirap

1 tsk vitvinsvinäger

1 krm salt

Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och låt koka på svag värme till 125°C, det tar 25-30 minuter i en kastrull som mäter ca 21 cm i diameter (väljer du kokosgrädde så tar den cirka dubbelt så lång tid att komma upp i 125°C). Rör då och då. Häll upp kolasmeten i en liten bakpappersklädd form, ca 15x20 cm (för 40 bitar). Låt svalna i rumstemperatur. 

Kalle • Du skriver inte så mycket om julskinkan. Hur skulle du äta den dagen efter julafton?

Jag äter inte skinka men har svarat på alla frågor som kommit in om julskinkan :-)

Anders • Hur får man julskinkan att bli som saftigast?

Skinkan blir saftig när den tillagas på låg temperatur. Tillaga på låg värme, 125° mitt i ugnen tills innertemperaturen är 70°. Låt svalna innan du skivar skinkan.

Fredrik • Behöver tips på nån spännande sill jag kan göra såhär i sista minuten. Helst inte allt för svår att göra, men vill testa något nytt. Sitter du på nått bra recept?

Testa gärna sill med japanska smaker. Supergott!

https://www.svt.se/recept/japansk-sill

Kalle Banan • Hej Zeina! Vilka julbordsrester tycker du gör sig bäst på en pizza?

Grönkål är riktigt gott på pizza. Även sill är över förväntan gott. Pizza Bianco, alltså en "vit" pizza utan tomatsås passar perfekt med julbordsrester. Få till en bra pizza deg, toppa med ost och sedan med lite gott och blandat från julbordet. Skjuts in i ugnen!

Lena • Hur får man revbensspällen knapriga och goda?

Det får du genom att pensla en god glace. Här är ett bra recept:

https://www.svt.se/recept/tunna-revbensspjall-med-skansk-potatis

Frida • Hej Zeina! Jag tänkte för första gången ge mig på att göra egna köttbullar till årets julbord. Vilket är ditt bästa recept? Hur får jag dem extra saftiga?

8 portioner köttbullar
1 kg köttfärs av valfri sort
1,5 dl mjölk eller grädde
1 dl ströbröd
1 ägg
1 tsk dijonsenap
1 lök
2 msk kinesisk soja eller fond
1,5 tsk salt
1 tsk malen kryddpeppar

Finhacka löken, stek i olja/smör och en klick smör tills den får färg. Ställ åt sidan och låt kallna. Blanda ströbröd och mjölk i en skål, låt svälla i 10 min. Blanda sedan samman alla ingredienser ordentligt och låt stå i 15 min. Fukta händerna och rulla köttbullar. Lägg på en plåt. Värm ugnen till 200°. Ta in plåten mitt i ugnen och låt bakas i ca 15 min

Isak • Något spännande veganskt tips till julbordet? Jag har ju typ fyra timmar på mig….

Blomkålshuvud med tahinasås. Riktigt gott och festligt!

Maria • Hej! Har du någon inspiration för vegetarianer under jul?

Blomkålshuvud med tahinasås. Riktigt gott och festligt!

… • Vad kan man enkelt laga till julbordet som inte kräver mycket tid och många ingredienser?

Köttbullar är en klassiker som man enkelt gör på få ingredienser. Ett tips är att rulla köttbullarna och sedan lägga på en plåt. Tillaga i ugn på 225° i ca 15 min. Servera med rödbetssallad och potatis. Lycka till!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.