Chatta om klimakteriet Foto: Matilda Sandberg/SVT

Läs chatten om klimakteriet

Uppdaterad
Publicerad

Vad är klimakteriet, när sker det och vilka är symptomen? Finns det hjälp att få? I Fråga doktorns temaprogram om klimakteriet får vi svar från senior expert på Läkemedelsverket Viveca Odlind, träningscoachen Monika Björn, gynekologen Hilde Löfqvist och läkaren Karin Granberg . Här kan du delta i chatten.

Du kan också läsa chatten via Fråga doktorn i Duo-appen. Appen kan du ladda ner gratis där appar finns.

Se mer om klimakteriet i Fråga doktorn på SVT Play.

SVT rapporterade · Chatta om klimakteriet

Pinnat inlägg

Vi kommer nu börja avrunda chatten - stort TACK till er alla! Eftersom alla frågor inte har fått svar, förstår vi att några av er är besvikna - men våra experter hinner helt enkelt inte svara på allt... Fortsätt skicka frågor via DUO-appen, eller via fragadoktorn@svt.se, så ska vi försöka besvara fler klimakteriefrågor senare.
Ta hand om er!

Saknar epost • Snälla ordna sätt att skicka synpunkter o frågor utan att ange epost!


Har nu uppdaterat mitt inlägg - för du kan skicka frågor också via Duo! :-)

/Eva

Anna • Kan balansen påverkas av klimakteriet. Har själv över ett år haft en ostadighetskänsla och gungande symptom i kroppen.

Ja. Det finns forskning på det. Så hormoner och balansträning går hand i hand!

Ewa Dahlgren • Ej fått svar.
Undrar om jag kan använda vagifem när jag har myom.
Min gynekolog sa att myomen blir matade av östrogen.

Ja , myom tillväxer av östrogen, men Vagifem är lokalt och i låg dos, så det bör gå bra.

LOU • Varför går man upp i vikt under klimakteriet? Kan man påverka det genom träning och bra mat eller är det oundvikligt?

Ja, visst. Det är en enorm omställning i ämnesomsättning och ganska komplicerat. Men viktigt med hormoner för att motverka viktproblem, en många gånger glömd viktig faktor!

Tack för alla era viktiga frågor!

Sippan • Kom i menopaus vid 58, är ändå behandling före 60 som gäller. Jag kan inte ha hormonspiral, har provat. Vad är alternativen för gestagen/progesteron?

Man brukar sätta gränsen för att starta behandling till <60 år eller < 10 år efter menopaus, så du kan rimligen starta om du behöver. Det finns gestagener i tablettform om du inte vill ha hormonspiral och det finns många fasta kombinationer av tabletter med östrogen-gestagen. Prata med din doktor

Camillac • Ska man söka direkt till en gynekolog eller går man via vårdcentralen?

Det är olika i olika regioner. Fråga på din hälsocentral

Sara Scott • Vill bara skicka en stor kram och hälsning till Hilde som är så saknad efter sin flytt! Hennes kompetens och stora hjärta! ❤

Tack!

Tack för alla frågor! Det hinns inte med allt, men jag hoppas att vi har väckt intresset att söka för klimakteriebesvär hos doktorn, och att förtroendet ska finnas att starta en hormonbehandling!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fråga doktorn

Mer i ämnet