Samantha Coard, programledare och förälder till son med ADHD, och Lotta Borg Skoglund, överläkare i psykiatri, från UR-serien Superföräldrar, gästar Fråga doktorn. Foto: Matilda Sandberg/SVT

Läs chatten om neuropsykiatriska diagnoser hos barn

Uppdaterad
Publicerad

Fråga doktorns experter chattade med tittarna om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), som t ex ADHD och autism. Svarade gjorde Samantha Coard, programledare och förälder till son med ADHD, och Lotta Borg Skoglund, överläkare i psykiatri.

Både Samantha Coard och Lotta Borg Skoglund ser du i serien Superföräldrar på UR och SVT Play.

Mer om barn med neuropsykiatrisk diagnos ser du i Fråga doktorn på SVT Play.

Chatta om neuropsykiatriska diagnoser hos barn

Pinnat inlägg

Välkommen hit! Här kan du chatta om barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), som t ex ADHD och autism.

Svarar gör Samantha Coard, programledare och förälder till son med ADHD, och Lotta Borg Skoglund, överläkare i psykiatri. Båda kan du också se i serien Superföräldrar (UR/SVT Play).

Chatten börjar måndag 3 maj kl 19.15 och pågår till ca 20.00.

Stort tack för alla frågor! Så många bra frågor vi har fått in. Tack också till Samantha och Lotta för alla kloka råd! Hela chatten går att läsa här framöver. Önskar er alla en fin kväll!

Lotta • Min son mår inte alls bra I skolan och jag har försökt att få personalen att förstå, men då han ligger på gränsen mellan ADHD och autism, så vill inte läkaren sätta en diagnos. Därför säger skolpersonal att då han inte har en diagnos så ska han klara sig lika bra som de andra barnen

Hej Lotta,

Vilken frustrerande situation. Som en förälder till en annan så skulle jag försöka få till en ny itredning. Angående anpassningarna i skolan så har ALLA barn rätt till stöd alldeles oavsett diagnos. Det är alltså din skolas skyldighet. Stå på dig.

Lycka till

Anneli • Jag skrev om att psykoterapi hjälpte mig,Hade anorexi självskadebeteende social fobi,mm.Så jag frågar igen,får dessa ungdomar överhuvetaget det alternativet i dag.?

Idag finns det flera olika metoder av KBT och DBT som riktar sig speciellt till personer med NPF och andra svårigheter/diagnoser.

Allt gott

Lotta

Jenny • Jag undrar hur stor procent av barnen med autism som samtidigt har intellektuell funktionsnedsättning? Jag har en dotter med båda diagnoserna och jag upplever stora skillnader i svårigheter som är orsakade av autismen hos henne jämfört med endast autism.

IF är betydligt vanligare bland barn med autism jämfört med barn utan NPF-diagnos. När man har båda tillstånden är det mycket viktigt att man får rätt stöd riktat till båda diagnoserna och att man försöker hålla isär vilka svårigheter som hänger ihop med IF och vad som kan bero på autism. Det är inte lätt men på habiliteringen är man van vid båda dessa diagnoser och man får bra råd och stöd även när barnet har båda tillstånden.

Allt gott

Lotta

Laa • Tack för superbra program superföräldrar mycket aha upplevelse och bra tips o sen känna vi ej ensamma utan många har samma funderingar tankar

Hej, vad roligt att du tycker om serien. Den är för dig och alla andra med liknande upplevelser. Tack betyder mycket att veta att serien gör skillnad.

Varma hälsningar,

Samantha

Kämpandemamman • Min erfarenhet hittills är att ha grymt mkt tålamod och tänka att även om inte allt går på räls som för ”vanliga” barn så kommer det med tiden att ordna sig på något sätt. Gäller bara att man själv ska hålla hela vägen fram.

Mormor • Har pan- anställning så föräldrar får egentid. Känns bra. Annika

Anna Hellberg • Hej jag har en fråga ang min son på 10 år Han har diagnos autism nivå 1. Han vill gärna äta själv på sitt rum när vi ska äta middag el lunch. Ska man ge mig sig eller ? Då på andra sidan som säger att familjen ska äta tillsammans .

Hej, Knepigt, å ena sidan vill vi ju att våra barn ska "lära" sig sociala koder men vi vill också att de ska må bra. Jag har också erfarenhet av att väldigt många omkring mig har haft åsikter om mitt föäldraskap. Det jag har landat i är att ingen annan kan veta vad som är bäst för min familj och mitt barn. Utan att vara expert så kan jag som förälder svara att; Om det är viktigt för dig som förälder med svårt för din son så kanske ni kan börja mjukt och bara ibland korta stunder, se hur mycket han orkar med.

Varma hälsningar,

Malin • Adhd medicin är det bästa som hänt mig
Fick diagnos nu i januari
Vilket fokus och fått mer ork
Wow👍👍👍
Nu ska jag jobba med mig själv

Veronica • Hej,
Jag har en son på 13 med ADHD i kombination. Vi har hittills haft en relativt stabil tillvaro, men nu verkar allt vara ett enda stort kaos.
Min önskan är mer kunskap om hur tonåren, med allt som händer i kropp och knopp, påverkas av hans svårigheter. Hur kan jag stötta? Tackpåförhand

Tonåren kan vara en stökig tid oavsett om man har en NPF-diagnos eller ej. Det händer oerhört mycket i hjärnan som ska utveckla många viktiga funktioner vi behöver som vuxna. Många får en förändrad sömnrytm vilket gör att skolan kan kännas ännu jobbigare att hantera. Sen blir vänner och jämnåriga viktigare och viktigare och många kan uppleva en social press, och vissa känner sig utanför och ensamma. Som tonårsförälder kan det vara svårt att avgöra om ens barn mår bra eller drabbats av psykisk ohälsa och är man osäker ska man söka råd och stöd tex på vårdcentralen som kan hjälpa en vidare om det verkar vara behov av psykiatriskt stöd.

Allt gott

Lotta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet