Foto: TT

Chatta om ungas psykiska ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler ungdomar mår sämre, men hjälp blir svårare att få när köerna växer.

Chatta klockan 19:45 om psykisk ohälsa hos barn och unga. Liv Svirsky, legitimerad psykolog och psykoterapeut, specialist i klinisk psykologi och handledare i KBT, svarar på dina frågor.

SVT rapporterade · Chatta om psykisk ohälsa

19.41
God kväll! Vi börjar alldeles strax chatta med Liv Svirsky, fortsätt skicka in era frågor.
20.01
Hej "moderatorn". Detta kommer du inte att släppa igenom.... SVT Rapport nämner inte ens de resultat som visar att den ökade psykiska ohälsan hos unga hänger samman bl.a. med den ökande pressen i sociala medier på ungdomar att vara perfekta och framgångsrika på alla områden. Detta hoppar Rapport över helt, intervjuar en en ung kille som förlorat sin mor, och går sen direkt över till SVTs nya undersökning om brister i vården. SVT vågar inte ta i orsakerna till den ökandepsykiska ohälsan, man rapporterar bara bristerna i vården.

/J
Hej Janne, vi har skrivit om det här: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/forskare-smartphones-ligger-bakom-psykisk-ohalsa-bland-unga
20.11
Hej, jag misstänker att min dotter mår dåligt psykiskt, pga ändrat beteende, hur ska jag närma mig henne på ett bra sätt?
Svar från Liv: Försök att tala med din dotter och vill hon inte tala med dig finns kanske någon annan vuxen i hennes närhet som hon har förtroende för och som kan försöka nå henne. Får ni sedan kontakt med henne kan ni föreslå att hon söker professionell hjälp och även erbjuda er att försöka hitta en lämplig kontakt, boka tid och kanske följa med henne dit om hon önskar. Ibland behövs mycket stöd för att orka ta tag i sitt mående.
20.14
God kväll, min vän som är i 20 års åldern sover 14-16 h eller mer i sträck och är för trött för att gå upp om man väcker honom efter t.ex. 12 h. Kan det vara någon brist i kroppen eller depression?
Svar från Liv: Jag tycker att ni ska kontakta er husläkare för att diskutera detta. Beskriv läget så att hen kan göra bedömning och sedan remittera er vidare till rätt instans beroende på vad ni kommer fram till.
20.16
I vilken ålder borde man söka hjälp om man misstänker en depression?
Svar från Liv: Man bör söka hjälp oavsett ålder då depression medför ett stort lidande men det finns effektiva behandlingar.
20.17
7 av 10 som tar livet av sig är pojkar/män.
Varför är det mer uppmärksamhet på flickor/kvinnor?
Självmord och självmordsförsök hos barn och unga är en allvarlig företeelse och många goda krafter försöker hjälpa till att minska antalen. Man vet från forskningen att kvinnor/flickor gör fler försök än pojkar/män men fler pojkar/män tar trots det sitt liv. Om uppmärksamheten är mer på kvinnor/flickor törs jag inte uttala mig om, men jag tror att mycket fokus läggs på dem som f
fortsättning på Liv svar: mycket fokus läggs på dem som försöker ta sitt liv oavsett om det leder till fullbordat suicid eller inte.
20.17
Hej Liv!
Jag jobbar som lärare i år 7-9. Jag upplever att många av mina elever upplever en stor stress över betygen. Detta i samband med att man konstant känner ett tvång att vara på topp inför vänner är det många som upplever som tungt. Är detta något du har erfarenhet av?
Svar från Liv: Ja tyvärr gör jag det och jag tror att många idag gör det. Hur vi kommer tillrätta med det är en stor fråga men kanske kan vi börja med att hjälpa ungdomarna ställa rimliga krav på sig själva, både akademiskt och socialt.
20.19
Hur ska jag hjälpa min son, 30 år? Han har en depression och har varit sjukskriven snart tre år. Han har hjälp med städning, att handla, tvätta och gå på promenad. Jag sköter hans ekonomi. Han drar sig ofta undan och tackar nej till familjesammankomster, men vi fortsätter bjuda in honom, för ibland kommer han. Då är han precis som vanligt, pratar och är glad. Han säger att det både ger och tar energi. Han äter mediciner och har äntligen fått enskild terapi, som han tycker är ”helt ok”. Hur hjälper vi honom bäst? Jag kan oroa ihjäl mig om jag vill, men jag skjuter ifrån mig oron.
Svar från Liv: Kanske du kan be din son att få följa med till den behandlare han nu träffar så att ni tillsammans kan försöka göra en planering som inkluderar din roll i din sons behandling och mående.
20.22
Finns det statistik på några större orsaker till att unga inte mår bra och vad är det största orsakerna isåfall?
Svar från Liv: Forskning visar att flera faktorer kan vara inblandade både genetiska, miljömässiga, biologiska och psykologiska, och sannolikt i en kombination. Mycket forskning återstår men vi vet att behandlingen fungerar för den enskilde till och med i de fall då man inte känner till allt om orsaken till individens mående.
20.25
Vår dotter klarar inte av skolmiljön och har blivit en ”hemmasittare” dvs vägrar gå till skolan. Hur hjälper man henne bäst att komma tillbaka?
Svar från Liv: Det finns många orsaker till att ett barn stannar hemma från skolan och ofta behöver man göra en noggrann analys av det unika barnets situation så jag skulle rekommendera att ni vänder er till BUP eller motsvarande på den ort där ni bor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer