Foto: Alexandra Gripenhoftner From/SVT

Läs chatten om sexuell hälsa för personer med fysisk funktionsnedsättning

Uppdaterad
Publicerad

Hur får jag stöd och hjälp? Här kan du läsa chatten med Axel Brattberg, neurolog, sexolog och rehabläkare, Stefan Balogh, arbetsterapeut och sexolog, och Maria Westerlund, som själv har en ryggmärgsskada. Chatten var öppen 26 september i ca en timme.

Du kan också läsa chatten via Fråga doktorn i Duo-appen. Appen kan du ladda ner gratis där appar finns.

Se Fråga doktorn om sexuell hälsa på SVT Play.

Chatta om sexuell hälsa för personer med fysiska funktionsnedsättningar

Pinnat inlägg

Nu stänger vi chatten, tack till alla er som har varit med oss ikväll!

Och tack till Maria, Stefan och Axel som delat med sig av sin kunskap och sina erfarenheter 💙

Har du fler frågor och funderingar? Kontakta Stefan på stefan.b@bosse-kunskapscenter.se

Märta • Min särbo har mycket smärta i ben o axlar. Väntar på operation för både axlar o rygg och det tar bort all lust för honom. Helst inte höra talas om sex. Har god erektion vid 75 års ålder.

Anna sex en penteration skulle jag rekommendera till att börja med. Smeksex, ligga nära, låta han vara den som är passiv och du tar kommandot, var försiktig och berätta för honon vad du saknar i er relation.

Hanna • Undrar om whiplash skada påverkarsexuelitit

Kan göra beroende på vad för sexuellt aktivitet du ägnar dig åt, vissa rörelser kan även öka smärta och då minskar lust. Sex på andra ställen än sängen och händer nedanför axel nivå rekommenderas

Jan • Min fru har mist sexlusten efter en hjärnblödning. Signalerna rån fysisk kontakt och närhet verkar efter stroken inte nå något lustcentrum eller vad i hjärnan. Inga erogena soner fungerar längre. Båda saknar den sexalitet som var, men frun tänder inte på något längre. Finns något sätt att återfå förmågan och intresse. Vårdcentral eller läkare inte intresserade att se problemet. Bara vara tacksam för överevnad...

Kommunikation verkar ni redan börjat med. Det som var är kanske för stort att jaga efter, börja om, hitta andra ställen att ta på. Gör en kroppsresa på varandra för attt se var det känns bra utan att för den skull sikta in sig på orgasm och penetration. Kontakta sexolog i ert område eller mig på Bosse råd, stöd och kunskapscenter om ni önskar.

Saga • Maria hur tror du att ditt liv hade sett ut om du fått rätt stöd från att du var ung? Förlåt om frågan är för personlig.

Det är ju något jag själv också undrat ibland, och sörjt! Det som är viktigt för mig att komma ihåg idag, även om också det gör ont, är att jag varit fullt kapabel att hitta en partner och ha ett kärleksliv från det jag var ung. Det var inte mig det var fel på! Utan det var andras behov och oförstånd som skadat mig.

Troligtvis hade jag haft barn, adopterade eller biologiska, och familj. Viktig att se att det som inte var möjligt då pga olika fel är möjligt idag. Men det blir självklart annorlund än när man är 16 eller 25. Det svåraste tycker jag är att berätta för en ev partner eller dejt att jag inte alls har så lång erfatenhet av sex och att leva med någon som de troligtvis har.

Men jag kan mkt mer om sex och kropp idag än vad jag annars skulle ha fått lära mig.

IEM • Eva
Jag har inte haft en stroke, men däremot varit utmattad en lång tid, men mår bra nu. Jag känner igen mig i dem som har fått en stroke. Kan jag ha fått en liknande hjärnskada?

Utamttning eller me/CFS kan ha liknande effekt på lust och sex. Hjärnan stänger ner delar av kroppens behov på grund av hur en mår och långvarig utmattning kan med all sannoliket ha den effekten.
Att ha lust eller att ha lusten till lust är frågan. Om lusten till att ha lust finns är du på god väg, börja lära känna dig själv igen sexuellt, utforska och se vad som känns skönt. Ett varm bad, doftljus - vidga eller återta dina sinnen.

Anneli • Jag är en medelålders kvinna som lever med smittfri hiv. (Räknas som funktionsnedsättning). Jag har nästan tappat lusten helt och har svårt att få orgasm. Kan det vara en biverkning av bromsmediciner eller beror det på klimakteriet. Saknar sex!

Klimateriet kan nedsatt lust eller förhöjd lust beror helt på kvinnan, medicin överlag kan ha effekt på lusten. Jag rekommenderar dig att ta kontakt med förskirvaren av mediciner och kanske med Noaks ark alt, posithivagruppen.se

Undrar • Stefan visade en sexgrej som innehöll luft och som var skön att använda på klitoris, vad heter den och var finns den att köpa?

Den kallas generellt för lufttrycksvibrator, den finns att köpa på pistill.se, de har olika varianter, en finns även på sinful.se eller vuxen.se.

Pistill har bra personal att prata med så jag rekommenderar dem:-)

Astor • Var hittar man sin fråga

Hej! Alla hinner inte få svar på sin fråga tyvärr men om den kommer med så syns den i chattflödet.

Ruben • Efter en ryggoperation med insatt kateter fick jag UVI och åt då antibiotika. Hade otrolig värk. När jag skulle ha samlag med frun så fick jag ont, penis böjdes,kunde inte fullfölja. Sökt hjälp och konstaterats att jag fått peyronies sjukdom, hur gör jag för att genomföra samlag?

Har det satts in behandling för peyronies sjukdom, eller har du fått veta vad de kan göra åt det? Om du får svävande svar rekommenderar jag dig at söka remiss till androlog. Om samlag i nuläget är för smärtsamt undrar jag om det finns andra delr av sexet som du tycker om som ni kan göra tillsammans till problemet är avhjälpt? Är det det att omslutas av frun som är bäst eller närheten till din fru och att ge henne njutning eller att bara vara tillsammans sexuellt och njuta av varandras sinnen och kropp?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fråga doktorn

Mer i ämnet